Tegen de stroom in : Advies aan het Kabinet voor een Actieplan tegen de Jeugdwerkloosheid

samenvatting

Het kabinet moet het voortouw nemen in een gecoördineerde actie tegen de jeugdwerkloosheid, stelt Hans de Boer in een advies aan staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Deze actie moet voorkomen dat de jeugdwerkloosheid in de loop van de recessie verdubbelt. De maatregelen om meer jongeren aan het werk te krijgen steunen sterk op de toezegging van de sociale partners in het akkoord van de Stichting van de Arbeid om iedere schoolverlater die langer dan drie maanden thuis zit, werk te bieden. 

Deze toezegging van sociale partners krijgt in het advies van Hans de Boer een eerste operationalisering in de vorm van 25.000 XL-banen. XL-banen zijn arbeidsplaatsen die het midden houden tussen ‘gewone’ arbeidsplaatsen en leerwerkplekken. De jongeren werken vier dagen in de week en krijgen daarnaast de mogelijkheid om opleidingsmodules te volgen. Om deze XL-banen te bekostigen adviseert De Boer om uit het participatiebudget van de gemeenten aan werkgevers een bijdrage te geven in de loonkosten.

typepublicatie
jaar2009
verantwoordelijkeHans de Boer
plaatsNoordwijk
publicatievormBeleid
doelgroepJongeren
trefwoordenjeugdwerkloosheid ; beleid ; banen
themaWet- en regelgeving
publicatietegen_de_stroom_in.pdf
referentie nummer336
datum invoer07-01-2010