Participatiehuis

samenvatting

In Participatiehuis kunnen alle burgers voor wie de afstand naar werk nog te groot is gebruik maken van een gestructureerde aanpak op het gebied van participatie, en daarmee deelnemen aan projecten in de samenleving. 

Het Participatiehuis hanteert een methodiek waarbij aan de hand van een persoonlijk plan van aanpak aan actieve participatie vorm krijgt, waar nodig gecombineerd met zorgcoaching door een vaste participatiecoach. Het Participatiehuis is laagdrempeling, biedt maatwerk in bemiddeling, plaatsing en begeleiding, en plaatst mensen door naar een 'hoger' niveau zodra dit mogelijk is. 

De doelgroep van het Participatiehuis is er voor alle burgers voor wie de afstand naar werk nog te groot is; maar ook voor werkenden en werkzoekenden die naast hun reguliere werk iets willen betekenen in de maatschappij bijvoorbeeld door het verrichten van vrijwilligerswerk.

typemethodiek
jaar2007
verantwoordelijkeParticipatiehuis Sittard Geleen
organisatieParticipatiehuis Sittard Geleen
plaatsSittard
trefwoordenmethodiek ; arbeidsmarkttoeleiding
themaarbeidstoeleiding
adresParticipatiehuis Sittard
GeleenOdasingel 90,
Sittard
telefoon046 - 47 77 130
urlhttp://www.interventiesnaarwerk.nl/interventies/participatiehuis
publicatieparticipatiehuis.pdf
opmerkingenDoel:
Het doel van de opdracht aan het Participatiehuis is de zelfredzaamheid maximaal te vergroten en te investeren in ontplooiing van de deelnemer. De focus ligt op een gestructureerde en consistente toeleiding naar vormen van participatie, waarbij meteen wordt gewerkt aan de eventuele aanwezige problematiek, terwijl door begeleiding en/of opleiding de cliƫnt 'geschikt' wordt gemaakt' voor projecten in de samenleving.

Referenties:
- Armoede en participatie, visie en uitvoering, Armoedebeleidsplan Sittard-
  Geleen, oktober 2007;
- Participatiehuis, de volgende halte, Sittard-Geleen, oktober 2008;
- Handboek Participatiehuis, juli 2009;
- Voor doen Samen doen Zelf doen, Evaluatie Participatiehuis, Afdeling Werk
   Inkomen Sittard Geleen, september 2010 
datum invoer15-07-2011