KopOpOuders Online

samenvatting

KopOpOuders is een online cursus voor ouders en partners van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen met minimaal één kind in de leeftijd van 1-18 jaar. 

De cursus is gericht op het bevorderen van het psychosociaal welbevinden van de kinderen door vergroting van de opvoedcompetentie van de ouders. De cursus bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten van anderhalf uur in een gesloten chatbox. Zes weken na de afronding volgt een terugkombijeenkomst.

De doelgroep van de online interventie KopOpOuders zijn ouders en partners van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen met minimaal één kind in de leeftijd van 1-18 jaar. 
De cursus wordt aangeboden binnen een website met een stepped care karakter waarin ouders zelf bepalen in welke mate ze ondersteuning ontvangen. 

De website Kopopouders.nl heeft vijf functies: 1. Informatievoorziening; 2. Lotgenotencontact via forum; 3. E-mail service; 4.Online cursus; 5. Drempelverlaging tot hulpverlening. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten in een gesloten en beveiligde chatbox waarvoor ouders vanuit hun eigen computer inloggen met hun gebruikersnaam. 
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat ouders de online cursus waarderen met een rapportcijfer 7.8. 

Daarnaast is er na afronding van de cursus een significante afname van permissief of overreagend opvoedgedrag. De gemiddelde scores verschoven van klinisch naar niet-klinisch gebied. Ouders voelden zich significant minder incompetent en meer competente opvoeders. Alle effecten waren groot tot middelgroot, gemeten via de PS.

typemethodiek
jaar2010
verantwoordelijkeRianne van der Zanden
organisatieTrimbos-instituut – Jeugd
plaatsUtrecht
instellingTrimbos-instituut
trefwoordenpsychosociale therapie ; psychische problemen ; verslavingszorg ; cursus
urlhttp://www.kopopouders.nl/
opmerkingenDe doelstelling van de online oudercursus KopOpOuders is het bevorderen van het psychosociaal welbevinden van kopp/kvo-kinderen door vergroting van opvoedcompetentie van ouders met psychische en/of verslavingproblematiek.
datum invoer22-04-2010