DMQ: Dutch Musculoskeletal Questionnaire

samenvatting

De DMQ is ontwikkeld voor de snelle en gestandaardiseerde analyse van fysieke belasting en geassocieerde potentiĆ«le schadelijke arbeidsomstandigheden evenals fysieke belasting in arbeidspopulaties. De standaardversie van de vragenlijst bestaat uit 9 pagina's met ongeveer 25 vragen per pagina, die door werknemers zelf worden ingevuld. 

Een korte versie (4 pagina's) en een uitgebreide versie (14 pagina's) zijn eveneens beschikbaar.
De 63 vragen kunnen worden gecategoriseerd in zeven indices. Samen met vier aparte vragen over staan, zitten, stappen en oncomfortabele houdingen vormen deze een kort overzicht van de belangrijkste bevindingen met betrekking tot fysieke belasting en geassocieerde schadelijke werkomstandigheden. De homogeniteit van de indices is bevredigend. 

Deze vragenlijst kan gebruikt worden voor een eenvoudige en snelle inventarisatie voor arbeidsgezondheidsdiensten om groepen te identificeren waarvoor een nadere ergonomische analyse nodig is. De DMQ stelt ergonomen en arbeidsgezondheidskundigen in staat de werkgerelateerde fysieke risicofactoren en symptomen te meten in arbeiderspopulaties. 

 De resultaten kunnen gebruikt worden voor identificatie van risicofactoren in specifieke arbeidersgroepen voor het stellen van prioriteiten voor (ergonomische) verbeteringen. De afnameduur van de gestandaardiseerde versie bedraagt ongeveer 30 minuten.

typemethodiek
doelgroepVolwassenen
trefwoordenmeetinstrument ; fysieke belasting
themaWerkgevers
urlhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11780727
opmerkingenType instrument: Vragenlijst

Validiteit:
De divergente validiteit van de indices is redelijk in vergelijking met een index van psychosociale werkcondities en ongemak gedurende blootstelling aan fysieke lasten. Arbeidersgroepen met contrasterende musculoskeletale lasten kunnen worden gedifferentieerd op basis van de indices en andere factoren. Concurrente validiteit: de meeste indices en factoren tonen significante associaties met lage rug en/of nek-schouder symptomen.

Betrouwbaarheid:
De homogeniteit van de indices is bevredigend.

 Taal: Nederlands

Prijs:
De DMQ is vrij te gebruiken, indien men hulp nodig heeft, zijn er professionelen om bijstand te verlenen.

referentie nummer475
datum invoer29-09-2009