CHQ: Child Health Questionnaire

samenvatting

Doelstelling: Dit generieke gezondheidsinstrument werd ontwikkeld om het fysieke en psychosociale welzijn van kinderen te bevatten onafhankelijk van de onderliggende aandoening. 

De CHQ beoordeelt het fysieke, emotionele en sociale welzijn van het kind vanuit het perspectief van een ouder of oppasser/voogd [CHQ-PF50 en PF28 (short form)], of in sommige gevallen, vanuit het perspectief van het kind (CHQ-PF87, voor kinderen van 10 jaar en ouder). De CHQ is bedoeld voor de leeftijdsgroep 5 tot 18 jarigen. De schalen werden specifiek ontwikkeld voor kinderen en adolescenten van 5 jaar en ouder. 

Gemeten gebieden: Algemene gezondheid, fysiek functioneren, beperkingen in schoolwerk en activiteiten met vrienden, gedrag, mentale gezondheid, emotionele- of tijdsimpact op de ouder, familiecohesie, gezondheidsverandering, lichaamspijn of ongemak, zelfvertrouwen en beperkingen in gezinsactiviteiten.

typemethodiek
jaar2003
verantwoordelijkeJeanne M Landgraf en John E Ware
doelgroepJongeren met een beperking
themaWajongeren en zijn sociale omgeving
urlhealthact
opmerkingenType instrument: Vragenlijst

Validiteit:
De Belgisch-Vlaamse versie van de CHQ was identiek aan de Nederlandse versie en werd gehervalideerd in een Vlaamse studie. De Vlaamse versie van de CHQ is een valide tool voor de functionele, fysieke en psychosociale assessment van kinderen met juveniele ideopathische arthritis.

Betrouwbaarheid:
De Vlaamse versie van de CHQ is een betrouwbare tool voor de functionele, fysieke en psychosociale assessment van kinderen met juveniele ideopathische arthritis.

Taal: onder andere ook in het Nederlands

referentie nummer456
datum invoer29-09-2009