Verzorgingshuis De Vijverhof - succesvol werken met arbeidsgehandicapten

samenvatting

De Vijverhof is een verzorgingshuis in Capelle aan den IJssel. De zorginstelling levert huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging, verpleging, ondersteunende begeleiding en verblijf (zowel langdurige als kortdurende opname). 

De instelling zorgt ook voor bewoners met psychogeriatrische problematiek. In De Vijverhof werken meerdere mensen met een handicap. Want maatschappelijk verantwoord ondernemen staat hoog op de agenda. “We gunnen mensen een kans op werk en zetten daar onze deuren voor open”, zegt hoofd Facilitaire Dienst Sjaak Immerzeel. “Op mijn afdeling werken daarom onder andere twee mensen met een psychiatrische handicap.” Maatschappelijk verantwoord ondernemen is leuk, maar het verzorgingstehuis wil er niet op achteruit gaan. “Het is ook financieel aantrekkelijk om iemand met een handicap in dienst te nemen”, vertelt Immerzeel. “En deze mensen doen uitstekend hun werk. 

We hebben bijvoorbeeld een schizofrene dame rondlopen, maar daar merk je niks van. Want ze slikt keurig haar medicijnen.” Een psychische handicap is in het begin even wennen. “Aan beide kanten. Het kan ook lastig zijn. Want zij moeten wennen aan een werkritme. Maar we hadden en hebben goede begeleiding. 

Daarbij hebben we ook gekozen voor een proefperiode. Want zo zie je of het klikt. Onze mensen met een handicap worden begeleid door stichting Werk II. Elke twee weken hebben ze een gesprek van een half uurtje. Daar leidt hun werk niet onder, het helpt hun juist. En dat neemt mij als werkgever werk uit handen.”

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkePersoneelszaken
plaatsCapelle aan den IJssel
doelgroepPsychische stoornissen
trefwoordenpsychische problemen ; arbeid
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresHervormde Stichting Bejaardenzorg Capelle aan den IJssel
Personeelszaken
Reigerlaan 251
2903 LJ Capelle aan den IJsel
telefoon 010 - 450 37 55
urlhttp://www.verzorgingshuisdevijverhof.nl/
opmerkingenBron: rijksoverheid:geknipt voor de juiste baan
referentie nummer366
datum invoer29-09-2009