Verpleegtehuis De Riethorst

samenvatting

De Verenigde Arbeidskundige Compagnie (VAC) biedt ondersteuning aan gedeeltelijk arbeidsgeschikten en organisaties op het gebied van arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Het arbeidskundig bureau werkt in heel Nederland.

Het project 'Vele handen maken licht werk' is speciaal bedoeld om Wajongers met een verstandelijke beperking aan werk te helpen. Elk bedrijf heeft achterstallig werk. Dingen die eigenlijk moeten gebeuren, maar waar niemand aan toe komt of de tijd voor neemt”, vertelt Frans Hoebink, directeur van de VAC. “Er zijn genoeg arbeidsgehandicapten die deze werkzaamheden kunnen oppikken. Wij benaderen daarom bedrijven om te kijken welke eenvoudige taken zij hebben voor jonge mensen met een verstandelijke handicap.” 

Verpleegtehuis De Riethorst in Geertruidenberg had nog wat werk liggen. “We hebben daar 8 Wajongers geplaatst”, vertelt Hoebink trots. “Na een proefplaatsing van twee maanden hebben ze nu allemaal een contract gekregen van het zorgcentrum.” De jongeren hadden tot voor kort een volledige Wajong-uitkering. Ze krijgen nu een lagere uitkering en verdienen een aanzienlijk deel van hun inkomen zelf. De Riethorst krijgt een bijdrage in de loonkosten in de vorm van premiekorting. Belangrijk voor de VAC is dat meerdere personen bij een bedrijf kunnen werken. “Zo kunnen wij zowel de organisatie als de arbeidsgehandicapten goed ondersteunen”, zegt Hoebink. “Met een groep van 8 mensen, kunnen wij een begeleider vast op de locatie zetten.” Het VAC werkt ook aan de plaatsing van 8 mensen als hulpconciërges op een scholengemeenschap in Arnhem.

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeFrans Hoebink
plaatsGeertruidenberg
doelgroepWajongeren ; WAO-ers
trefwoordenWajong ; WAO ; arbeid
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresVerpleegtehuis De Riethorst 
Geertruidenberg
Frans Hoebink 
telefoon 0162 32 24 64
e-mail franshoebink@v-a-c.nl
urlhttp://www.v-a-c.nl/
opmerkingenBron: overheid - geknipt voor de juist baan 
referentie nummer364
datum invoer29-09-2009