UWV biedt werk aan arts met blindegeleide hond

samenvatting

De 27-jarige Nicole Lo-A-Njoe-Kort uit Groningen is sinds gisteren de eerste en enige Nederlandse arts met een blindengeleidehond. Ze lijdt aan het Syndroom van Usher, een zeldzame erfelijke ziekte waardoor ze langzaam maar zeker doof en blind wordt. 

Toch heeft ze in acht jaar tijd de pittige geneeskundestudie aan de Rijksuniversiteit Groningen afgerond. En ze is ook nog moeder van een 7-jarig meisje en 3-jarige zoon. 'Ik ben altijd een vechter geweest', zegt ze. 'Als iemand zegt'dat kan je niet, dan probeer ik het toch. Ik heb we veel geluk gehad, ik heb mijn intelligentie mee zodat ik deze studie kon doen. En ik heb een droom'. Slechthorend was ze al sinds haar vroegste jeugd, maar nu de beginnende blindheid er bij kwam kreeg ze al snel de diagnose. 

Syndroom van Usher, een ziekte waar slechts enkele honderden Nederlanders aan lijden. Het zicht en gehoor gaan telkens verder achteruit, en dat is niet te stoppen. 'Misschien ben ik over een paar maanden blind, misschien pas over veertig jaar. Nu kan ik nog 20 graden voor me zien, een kokervisie dus, en dan ook nog wat vager dan normaal'. Wat moet je, als je zo'n diagnose krijgt. 'Je ondergaat het. Je kijkt naar de mogelijkheden die je wél hebt. Mijn droom om gynaecoloog te worden heb ik op moeten geven'. Haar studie heeft ze zonder enige aanpassing gedaan, net als haar coschappen. 'Soms was het moeilijk dingen te verstaan, vooral in grotere groepen. Je moet assertief zijn en het zelf snel aangeven als je iets mist. Ik heb er wel wat langer over gedaan dan de normale zes jaarr, maar dat was vooral omdat ik jonge kinderen heb.' In het laatste deel van haar studie deed ze onderzoek naar het Syndroom van Usher, aan het UMC St. Radboud in Nijmegen. 

Ze toonde aan dat het gehoor bij een van de subtypes van de ziekte wel degelijk achteruit kan gaan, terwijl altijd gedacht was dat het horen bij dat type 2-Usher stabiel blijft. Ondanks haar handicap had ze de banen na haar studie voor het oprapen. 'Ik kon in Nijmegen verder gaan met dat onderzoek en erop promoveren.' Ze koos voor een baan als keuringsarts bij het UWV. 'Dat is voor mij prima te doen. Ik krijg aanpassingen, het is van 9 tot 5 en 38 uur per week, niet de lange dagen en de 50 uur of meer van specialisten.' 

Patiënten hoeven niet bang te zijn dat ze een minder goede arts is vanwege haar beperking. 'Ik ben me héél bewust van mijn eigen tekortkomingen en dat is niet bij iedereen zo.'

typebest_practice
jaar2011
verantwoordelijkeNicole Lo-A-Njoe-Kort , arts
organisatieUWV
plaatsGroningen
trefwoordenarbeid ; gehandicapten
themawerk en handicap
urlhttp://www.destentor.nl/nieuws/algemeen/binnenland/article8940497.ece
datum invoer15-07-2011