Onderzoeker/publicist over emancipatie gehandicapten

samenvatting

De 48-jarige schrijfster vindt het haar taak om zich druk te maken over de emancipatie van gehandicapten. „Als ik er niet over schrijf doet niemand het. Ik ben een van de weinige gehandicapten die zijn mond opendoet.” 

Haar columns die ze in de afgelopen jaren in Trouw, NRC Next, Opzij, Eindhovens Dagblad en tal van gehandicaptenbladen schreef, zijn gebundeld in een boek, dat vandaag aan SP-leider Agnes Kant wordt aangeboden. 

Rode Draad in deze columns is haar strijd voor een ’normaal’ leven. Ze schrijft over de status aparte van gehandicapten; ze worden weggestopt in speciale scholen, sociale werkplaatsen, aparte woonvoorzieningen en gehandicaptenvervoer. „Je moet sterk zijn om hier als persoon met een handicap doorheen te breken en gewoon je eigen leven te leiden”, schrijft ze in Trouw. 

Ze weet nog goed hoe krom het allemaal verliep toen ze haar baan bij de Vrouwen Alliantie vond. „Mijn werkgever werd herhaaldelijk gebeld door de uitkeringsinstantie die de aanpassingen die ik nodig had om te kunnen werken moest vergoeden en maar niet wilde geloven dat ik kon werken. Ze moet op de wc geholpen worden, antwoordde mijn baas, we geven haar haar spullen aan en tussen de middag helpen we haar met eten, maar verder mankeert ze niks. We hebben een toegankelijke wc nodig, een verhoogd bureau en een fatsoenlijke oprit bij de voordeur.’ 

Het is toch belachelijk dat je zo wordt tegengewerkt door een uitkeringsinstantie.” Inmiddels heeft Den Brok al bijna tien jaar een eigen taalbureautje in Eindhoven.

typebest_practice
jaar2009
verantwoordelijkeYvette den Brok
doelgroepSpasme
trefwoordenervaringsverhaal ; spasme
themaWerkgevers ; Werk en handicap
referentie nummer252
datum invoer29-09-2009