enthousiaste NAH-cliënten runnen bibliotheek

samenvatting

Voor cliënten met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is het niet altijd even makkelijk een geschikt vorm van dagbesteding te vinden. In het Gelderse dorp Steenderen wordt een bibliotheek gerund door enthousiaste NAH-cliënten. 

Met dit initiatief van Bibliotheek West-Achterhoek, de Rabobank en zorginstelling Zozijn worden twee vliegen in één klap geslagen; NAH-cliënten vinden een passende dagbesteding en de dorpelingen zijn een belangrijke voorziening rijker, die de leefbaarheid in het dorp versterkt. Bij binnenkomst verklappen alleen de twee pinautomaten in de linkerwand en twee onbemande ruimtes afgeschermd met glazen deuren de aanwezigheid van een financiële dienstverlener; hoge en lage boekenkasten plus een grote leestafel met comfortabele stoelen vullen sinds december vorig jaar de centrale ruimte van de Rabobankvestiging in Steenderen. 

Robert Nijhuis (40) voelt zich helemaal in zijn element tussen de boeken. Elke woensdag reist hij vanaf zijn woonplaats Doetinchem naar het plattelandsdorp Steenderen om op zijn 'eigen' afdeling de boeken op alfabet te ordenen. Hij wilde journalist worden, maar door een eenzijdig auto-ongeluk op zijn negentiende heeft hij die ambitie nooit kunnen vervullen. 'Ik raakte in een coma, kwam gelukkig weer bij, maar hield er een ander lichaam aan over. De rechterzijde van mijn lichaam heb ik niet goed onder controle en mijn vermogen om informatie te verwerken, verloopt trager dan voorheen'.

typebest_practice
jaar2011
trefwoordendagbesteding ; niet-aangeboeren hersenletsel
themawerk en handicap
urlhttp://www.zorgwelzijn.nl/web/Actueel/Nieuws-/NAH-clinten-runnen-bibliotheek.htm
datum invoer08-11-2011