Kasteel Baexem - concept voor toeleiden van gedragsmoeilijke jongeren naar werk of opleiding

samenvatting

Het realiseren van twee kleinschalige trainingsvoorzieningen op een reguliere bedrijfslocatie, voor het toeleiden van gedragsmoeilijke jongeren naar werk of opleiding. De twee leerwerkprojecten worden gehuisvest in en om het zeventiende-eeuwse Kasteel Baexem. Hiertoe wordt aan de bestaande restaurantkeuken een ‘oefenkeuken’ gebouwd. 

Eén project is gericht op groenrecycling en landschapsbeheer. Het andere richt zich op de horeca. De projecten bieden ieder plaats aan zeven leerlingen. Via de methodiek arbeidsmarktgerichte leerweg kunnen zij zich kwalificeren voor beroepen in de horeca, het toerisme en het groen. De bedrijfsmatige activiteiten liggen in het verlengde van agro-toerisme. 

Op 4 oktober 2006 is het oefenbedrijf officieel geopend. Den Baexem is het eerste oefenbedrijf van de Stichting Baanwijs. Het innovatieve is dat het leerwerkbedrijf geïntegreerd is in een gewone werkomgeving. Er is directe afstemming en samenwerking met de eigenaar en manager van het restaurant. De jongeren kunnen hierdoor leren en werken in een realistische, maar ook beschermde, omgeving. De Stichting Baanwijs wil dit concept ook uitrollen in andere sectoren. 

Meer informatie over de activiteiten van Baanwijs kunt u vinden in het Worddocument in de rechterkolom. In 2006 volgen 24 leerlingen van de VSO school de Ortolaan hun opleiding via het oefenbedrijf. Vanaf 2007 kunnen ook deelnemers met andere achtergronden instromen. Tijdens het project is de leerwerkvoorziening gebouwd en ingericht. Het opleidingsconcept is ontwikkeld en geïmplementeerd. Het concept Baexem is overdraagbaar naar andere instellingen en regio's.

typebest_practice
jaar2006
verantwoordelijkeRené Schreurs
plaatsHeythuysen
instellingSt.Baanwijs ; VSO school De Ortolaan ; Restaurant Baexem ; AOC Limburg
doelgroepGedragsstoornissen ; VSO
trefwoordenLeerwerktraject ; VSO ; gedragsstoornissen
themaOnderwijs
adresVSO De Ortolaan
Graaf van Loonlaan 2
6093 BV Heythuysen
telefoon 0475-491328
e-mail r.schreurs@deortolaan.nl
urlvan wajong naar werk
opmerkingenBron: van wajong naar werk: tips
referentie nummer533
datum invoer29-09-2009