Kaarsenmakerij Twente - werving via sociale werkplaats en arbeidstrainingcentrum

samenvatting

De Ambachtelijke Kaarsenmakerij van Bart Nuis staat op het punt te veranderen in de gildenwerkplaats Het Dinkelwerk. Hierdoor heeft Nuis behalve vier vaste medewerkers ook tijdelijke krachten in dienst. In Het Dinkelwerk komen naast de kaarsenmakerij een edelsmid, leerbewerker, beeldend kunstenares, Tiffany-artiest en een schilderes. 

Bart Nuis doet graag zaken met bedrijven waarmee hij een jarenlange relatie heeft. Dat verklaart waarom hij al ruim 10 jaar zijn werknemers werft via arbeidstrainingcentrum en sociale werkplaats De Werkwijzer in Oldenzaal. “Ze hebben me ooit eens benaderd. Dat is prima bevallen, en dus zijn we blijven samenwerken”, vertelt Nuis. Alle vier werknemers van de kaarsenmakerij hebben een verstandelijke handicap. “We kijken natuurlijk eerst een tijdlang of het goed gaat”, zegt Nuis, “maar het gaat vrijwel nooit fout. 

De proefperiode verschilt per persoon. Maar als ik na één ochtend al aangeef dat iemand hier niet op z’n plaats is, dan heeft De Werkwijzer hem ’s middags al weggehaald.” De samenwerking met het arbeidscentrum is goed. “Ze weten precies wie ik nodig heb. Een kaarsenmakerij kan best gevaarlijk zijn. Ik heb daarom geen ‘zware gevallen’ hier werken. Ze weten precies wat wel en niet kan en waar ze voor moeten oppassen. Ik heb hier ook een kassameisje werken. Nu kan je van de meeste mensen met een verstandelijke beperking niet verwachten dat ze ook goed zijn in rekenen. Zij kan juist wel rekenen, al doet ze er wel langer over dan iemand zonder beperking. Als ze bijvoorbeeld € 39,95 moeten afrekenen en ze krijgen een briefje van vijftig, dan kan dat even duren.” 

Nuis is meer dan tevreden met zijn werknemers. “Ik ben dan ook van plan om bij de uitbreiding van de kaarsenmakerij zeker deze mensen in dienst te houden. Waarschijnlijk worden het er nog meer. Je moet mensen met een beperking namelijk een kans gunnen. En zolang je ze goed begeleidt, hoeft er geen probleem te zijn”, aldus Nuis.

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeBart Nuis
plaatsBeuningen
doelgroepVerstandelijk gehandicapten
trefwoordenverstandelijk gehandicapten ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresDenekamperstraat 49
7588 PS Beuningen (Ov)
opmerkingentwente kaars is definitief gesloten
opmerkingenBron: overheid - geknipt voor de juiste baan
referentie nummer528
datum invoer29-09-2009