J.H. Oenema - een taxibedrijf, waar 20% van de werknemers gedeeltelijk arbeidsgeschikt is

samenvatting

"J.H. Oenema Taxi en Groepsvervoer B.V. in Heerenveen brengt dagelijks tientallen kinderen en volwassenen met een beperking van huis naar school of dagverblijf. Ongeveer 135 mensen werken bij dit speciale taxibedrijf. Ongeveer 20% daarvan heeft een arbeidshandicap.

Voor Oenema is het bijna vanzelfsprekend mensen met een handicap aan te nemen. Zeker omdat de klanten ook een beperking hebben. Dat zorgt ervoor dat het contact tussen het bedrijf en haar klanten intensiever is. “Veel werkgevers kijken naar de beperkingen en onmogelijkheden”, zegt adjunct-directeur Henk Klompmaker. “Maar daar doe je jezelf als ondernemer te kort mee.” Klompmaker bestrijdt vooroordelen over gedeeltelijk arbeidsgeschikte werknemers met keiharde cijfers. ‘Het ziekteverzuim ligt bij ons op 3%, de helft van het gemiddelde verzuim in onze branche. En dat terwijl 20% van onze medewerkers een beperking heeft”, vertelt Klompmaker. 

“Een arbeidsgehandicapte neemt zijn eigen spreekwoordelijke paraplu mee. Hij vangt zelf de bui op bij ziekte, doordat hij in een Ziektewet-vangnet terechtkomt.” De economische meevaller is echter niet de reden waarom het bedrijf graag met arbeidsgehandicapten werkt. “Ze zijn bijna altijd extra gemotiveerd. En daarom zijn ze bij ons welkom. Passen ze in ons team? En hebben we werk? Dan proberen we een plek te vinden. 

Soms heb je verbazingwekkende resultaten. Jaren geleden namen we hier een jongen in dienst in het kader van de Jeugdontplooiingsbanen, een voorloper van de huidige re-integratiemiddelen. Hij begon met af en toe een ritje hier en zit nu op de ambulance!”

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeHenk Klompmaker, adjunct directeur
plaatsHeerenveen
doelgroepGehandicapten
trefwoordengehandicapten ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers
Werk en handicap
adresJ.H. Oenema Taxi en Groepsvervoer B.V.
Venus 3
8448 CE Heerenveen
telefoon 0513-656565
e-mail info@oenema.nl
urlwww.oenema.nl
opmerkingenBron: overheid - geknipt voor de juiste baan
referentie nummer522
datum invoer29-09-2009