Intersurf - werkervaringsverhaal van een man met één been

samenvatting

 "Intersurf Sneek is in de jaren 80 gestart als winkel in hoofdzakelijk windsurfmaterialen. Ondertussen is Intersurf uitgegroeid tot een paradijs voor de funsporters. Zo komen windsurfers, kitesurfers, sportieve zeilers en wintersporters volledig aan hun trekken. 

Jan Fleer is gedeeltelijk arbeidsgeschikt en werkt in deze hippe winkel. Door een scooterongeluk kan hij maar één been benutten. In Jan vond werkgever Rob Overes een combinatie van factoren die een goede werknemer moet bezitten. “Een goede werknemer van Intersurf moet een commercieel gevoel hebben en een klant kunnen verleiden tot het doen van een aankoop. Maar hij moet ook die hang loose-mentaliteit hebben naar klanten toe. Er zijn volop jongens te vinden die verslaafd zijn aan windsurfen, kitesurfen en snowboarden. Als ze de boomtoppen zien bewegen worden ze al onrustig. En werken op zaterdag is bijna niet bespreekbaar. In het weekend moeten ze met hun surfmaten het water op. 

Jan kwam dus eigenlijk als geroepen. Het in dienst nemen van een gedeeltelijke arbeidsgeschikte werknemer was geen vooropgezet plan van Rob. “Ik had toch nog wel wat vooroordelen. Dat komt ook door die naam. Als je iemand met een beperking arbeidsgehandicapte noemt, werk je zelf in de hand dat werkgevers denken dat het mensen zijn die helemaal niets meer kunnen. Maar kijk nou naar Jan. Als je hem daar ziet staan zal je toch nooit denken dat hij gedeeltelijk arbeids-geschikt is. 

Natuurlijk heeft hij zo zijn beperkingen. Als hij op een drukke dag veel meters moet maken, dan is de batterij op een gegeven moment leeg. En ook trappenlopen en tillen gaat niet zo soepel, dat is logisch.” “Het is als ondernemer moeilijk voor te stellen hoe het is om jarenlang te proberen weer te worden geaccepteerd door de maatschappij. 

Als ik naar Jan kijk dan zie ik iemand die zijn schouders ophaalt voor dingen waarvoor andere werknemers zich misschien gelijk ziek zouden melden. Iemand dus, waar veel gezonde werknemers een voorbeeld aan kunnen nemen. Als je net als Jan uit ervaring weet dat het allemaal veel erger kan, dan zeur je niet meer zo snel.”

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeRob Overes
plaatsSneek
doelgroepAmputatie
trefwoordenamputaties ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresIntersurf Sneek
Jachthavenstraat 55
8605 BV Sneek
telefoon 0515-421900
urlIntersurf
opmerkingenBron: overheid - geknipt voor de juiste baan
referentie nummer521
datum invoer29-09-2009