IGO-POST - praktijkervaring van werkgever met mensen met een beperking

samenvatting

 IGO-Post zocht contact met de sociale werkplaats, de Atlant Groep in Helmond. Reijnen: ‘Als proef zijn we begonnen met 9 man. Inmiddels werken we met 88 man. Dat zijn mensen met allerlei soorten handicaps, lichamelijk, motorisch of verstandelijk. Die worden begeleid door een werkleider en drie assistenten. 

Net als bij elk ander bedrijf maakt de Atlant Groep eerst een selectie van kandidaat-werknemers. We stellen als eis dat diegene van de sociale werkplaats 75 procent moet kunnen van wat onze “eigen mensen” kunnen. Daarna is er een soort sollicitatie, mensen moeten het natuurlijk zelf ook willen. Tot nu toe pakt dat goed uit. ‘Werken in ons postbedrijf is soms best hectisch, vooral in het najaar met de kerstpakketten, vervolgt Reijnen, maar de mensen die afkomstig zijn van de sociale werkplaats kunnen het werk prima aan. We houden ze soms een beetje uit de wind. Zoals bij het bedrukken van geschenken. Dan pakken ze bijvoorbeeld rekenmachines uit, en als het logo erop staat, worden die weer ingepakt. Dat is werk dat in een rustiger tempo gedaan kan worden. Maar ze moeten wel doorwerken, ons bedrijf moet wel renderen!’ ‘We hebben goeie ervaringen met het inzetten van mensen met een handicap. Ik kan andere organisaties adviseren dat ook te doen, er zijn altijd mensen die passen in de onderneming.’ ‘Verder moet je zorgen voor een goede communicatie eromheen. 

Sommigen, vooral van de oude garde, hebben minder waardering voor de instroom van mensen met een handicap. “Zijn er alwéér vijf nieuwe?”, vragen ze dan. Ze hebben het gevoel dat aan hun poten gezaagd wordt, merken dat de nieuwe mensen het net zo goed kunnen doen. We lichten van te voren wel onze werknemers in en we hebben ook evaluaties gehouden over de nieuwe situatie. Maar dat blijkt nog niet genoeg. Binnenkort gaan we met een aantal de sociale werkplaats van de Atlant Groep bezoeken, zodat ze wat meer beleving krijgen en zien dat het niet alleen om verstandelijk gehandicapten gaat en dat deze mensen als ieder ander aan de slag kunnen.’

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeFreek Reijnen, logisitiek manager
plaatsHelmond
doelgroepGehandicapten
trefwoordenSWV ; arbeid
themaWerkgevers
Werk en handicap
adresIGO-POST B.V.
Haverdijk 5
5704 RC Helmond
telefoon 0492 530 123
e-mail info@igopost.nl
urlhttps://www.igopost.nl/
opmerkingenBron: Kroongetuigen 2007 succesverhalen gezondheidsmanagement:
referentie nummer516
datum invoer29-09-2009