Holland Jachtbouw - praktijkverhaal van een jongere met een auditieve beperking

samenvatting

 "Ik ben Keith Buys en bijna 20 jaar oud. Ik koos voor het Praktijkonderwijs In Purmerend. Een gouden greep, ondanks dat men daar helemaal geen ervaring had met dove leerlingen! Na vier jaar wilde ik persé geen Wajong uitkering, wat me wel aangeboden werd... Ik wilde werken en een goed vak leren! 

Via via, en dat was niet echt gemakkelijk, kwam ik leerling-scheepsinterieurbouwer terecht bij Holland Jachtbouw in Zaandam. Een uitstekend bedrijf! Ook al heb ik toch vrij veel communicatieproblemen, met praten kom je een heel eind, als je maar aangeeft als er iets niet goed gaat. Af en toe heb ik een tolk nodig, en op school, ik ga één dag in de week naar het Horizoncollege in Heerhugowaard, en daar heb ik de hele dag een tolk. 

De aanvraag voor een rugzakje, zodat ik meer begeleiding op het werk en school kan inkopen, gaat moeizaam, het duurt echt jááááren.... Veel beloven van de regering maar uitvoeren....De omgang met mijn collega's is prima, alleen moeten zij ook leren hoe ze naar mij toe praten, niet achter een hand of mompelen. Sommige collega's vinden dat maar flauwekul denk ik, maar anderen doen echt hun best om zich voor mij verstaanbaar te maken, vooral Sander, mijn werkbegeleider. Ook is het allemaal niet over rozen gegaan, geloof me, wij hebben ook zo onze miscommunicatie gehad hoor! Maar door echt te willen, en onze geschillen uit te praten en proberen voor sommige dingen een oplossing te vinden, zijn we eruit gekomen. Hij wist ook niet hoe met doven om te gaan, dat leer je toch niet als bijvak op school? 

Ik heb een horende vriendenkring in mijn eigen dorp, met deze jongens ben ik opgegroeid en zij weten niet anders. Ik ben geen buitenbeentje en speel ook in het eerste van de voetbalclub Purmerland."

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeKeith Kevin Buys
doelgroepDoven
trefwoordendoven ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers ;Werk en handicap
adresVredeweg 32
 1505 HH Zaandam
 The Netherlands
telefoon 075 614 9133
e-mail hjb@hollandjachtbouw.nl
urlhttp://www.hollandjachtbouw.nl/
opmerkingenBron: http://www.klinktprima.nl/ervaringen/uBsG78PJyC/
referentie nummer515
datum invoer29-09-2009