Hartman bv - glastuinbouwbedrijf werkt met mensen met  beperkingen

samenvatting

Het bedrijf Hartman uit Sexbierum (Fr) verbouwt snackkomkommers, paprika’s en trostomaten. Meer dan honderd vaste medewerkers plukken deze groenten en in het seizoen komen daar nog zo’n 150 mensen bij.

 “Ons bedrijf leent zich prima voor mensen met een beperking”, zegt Ton Hartman, mede-eigenaar van het tuinbedrijf. “Wij hebben veel seizoenswerk. Vrij eentonig, want de enige variatie is dat je de ene dag tomaten in een doos doet, de andere dag komkommers. Daarop raken veel mensen snel uitgekeken. Maar als je al een tijd thuis zit, kan dit werk juist een uitkomst zijn.” 

De broers Hartman runnen samen het bedrijf. Ton Hartman heeft daarbij de verantwoordelijkheid voor de personeelszaken. “Ik heb de menselijke kant van het personeelsbeleid op het netvlies. Het is prachtig als je een vacature kunt vullen en gelijk iemand met een beperking een kans kunt geven.” Ton moest wel zijn broers overtuigen. “Het stempel arbeidsgehandicapt speelt daarbij een grote rol. Want dat benadrukt de beperking en niet de mogelijkheden.” Hartman kijkt juist naar wat zijn werknemers wel kunnen en coacht ze daarbij. “Onze productie is goed, zij zijn heel gemotiveerd en zeuren niet over kleine tegenslagen. En over de eentonigheid van het werk klagen ze niet.” Het papierwerk valt volgens Hartman mee. 

“Een minpunt is dat na vijf jaar een werknemer de status van arbeidsgehandicapte verliest. Ze zijn niet plots genezen, maar dan zijn de risico’s bij uitval weer voor de werkgever. Daar ben ik het niet mee eens en ik vind dat die status verlengd moet worden. Al zijn veel werknemers blij dat ze niet meer als gehandicapte worden aangesproken in de officiële brieven.” Ton beperkt zich niet alleen tot de seizoensarbeid bij het plaatsen van gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerkers. “In een bedrijf als Hartman zijn volop werkplekken voor iemand met een beperking. Er is altijd een plek waar je toch optimaal gebruik maakt van de capaciteiten van een medewerker. Je moet inventief zijn.”

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeTon Hartman
plaatsSexbierum (Fr)
doelgroepGehandicapten
trefwoordengehandicapten ; ervaringsverhaal ; arbeid
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresHartman
Juckemaleane 10
8855XE Sexbierum
telefoon 0517-593100
e-mail wem@ac-hartman.nl
urlwww.ac-hartman.nl
opmerkingenBron: overheid - geknipt voor de juiste baan
referentie nummer506
datum invoer29-09-2009