Grafisch goed - ervaring van grafisch bedrijf met een jongere met een arm-hand-beperking

samenvatting

Grafisch Goed is een full-service communicatiebureau in Volendam. Het bedrijf bedenkt reclamecampagnes, huisstijlen, reclameacties, advertenties en ontwikkelt verschillende soorten communicatie-uitingen. 

Sinds een jaar heeft Grafisch Goed een gedeeltelijk arbeidsgeschikte in dienst. Aanvankelijk had eigenaar Gerard Gunther wel zijn bedenkingen. “René is een slachtoffer van de nieuwjaarsbrand in Volendam. Hij had geen grafische opleiding, weinig ervaring, en zijn handicap aan zijn hand zag ik ook als een risico. Misschien kon hij niet alle werkzaamheden uitvoeren, of zou hij eerder ziek worden. Hij stond eigenlijk met 5-0 achter ten opzichte van andere sollicitanten.” Voor de nieuwe afdeling ‘belettering’ is Gunther echter op zoek naar een regelneef, in plaats van een graficus. Hiervoor wil hij zelf iemand opleiden. En doordat René zo slim is om ondertussen het communicatiebureau te bestoken met zijn plannen, nodigt Gunther hem uit voor een gesprek. 

Gunther: “Op een gegeven moment dacht ik: wat kan die René eigenlijk? En dat was vrijwel alles. Bovendien kreeg ik via Het Anker, het re-integratie- en nazorgcentrum voor de brandslachtoffers van de brand in Volendam, informatie over de Wajongregeling. Dat is een regeling die een deel van het inkomen betaalt van mensen met een handicap. En als René ziek wordt, heeft dat geen invloed op de ziektewetpremies die ik betaal.” Zo waagde Gunther toch de stap om René aan te nemen. Een goede beslissing volgens de eigenaar. “Ik heb hem in het begin in het diepe gegooid. Maar hij leert snel. Nu zit hij alleen nog op de belettering, maar ik sluit niet uit dat hij in de toekomst ook drukwerk kan gaan maken.”

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeGrafisch goed
plaatsVolendam
doelgroeparm-hand gehandicapte
trefwoordenlichamelijk gehandicapten ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresGrafisch Goed
Chr. Huygensstraat 1a
1131 VB Volendam
Postbus 276
telefoon 0299 351358
e-mail info@grafischgoed.nl
urlhttp://www.grafischgoed.nl/
opmerkingenBron: overheid - geknipt voor de juiste baan
referentie nummer502
datum invoer29-09-2009