Global Start - werktoeleiding ZMLK-jongeren

samenvatting

Een werkgever over het aanbieden van doelgerichte werktoeleiding binnen de sociale firma Global Start aan tien jongeren die afkomstig zijn uit het onderwijs voor zeer moeilijk lerenden. 

Global Start beschikt over winkels en kringloopwinkels. De jongeren zullen werkervaring opdoen in de winkel voor recycling van computers. In deze omgeving werken ook mensen zonder handicap. De begeleidingsmethodiek bestaat uit 3 pijlers die samen de re-integratiedriehoek vormen. Dit zijn werk, lichaamsbeweging en educatie. De begeleiding wordt verzorgd door meerdere personen waaronder een jobcoach, een sportinstructeur, een werkbegeleider en een pedagoog. De mentor van de jongere heeft het totaaloverzicht. Hij verbindt de informatie uit de 3 pijlers en zorgt voor samenhang in de individuele begeleiding. 

De jobcoach onderzoekt met de deelnemer externe mogelijkheden op betaald werk. 10 jongeren met een Wajonguitkering volgden een werktoeleidingstraject volgens de methodiek van de re-integratiedriehoek. Onder hen 5 jongeren die last hebben of hadden van psychoses en 5 jongeren die functioneren op MLK-niveau. 6 jongeren vonden werk of keerden terug naar school. 

Vooral voor de jongeren met een psychose bleek het moeilijk het niveau van dagactivering te ontstijgen. De (grote) kans op terugval en het opvangen daarvan was een voortdurend punt van aandacht.

typebest_practice
jaar2006
verantwoordelijkeGer Schippers
plaatsAmsterdam
instellingStichting Global Start
doelgroepJongeren met leerproblemen ; wajongeren
trefwoordenleerwerktraject ; begeleider
themaOnderwijs
adresStichting Global Start
Keienbergweg 41
1101 EX Amsterdam-Zuidoost
telefoon 1 020 - 45 111 73
e-mail ger@global-start.com
urlhttp://www.vanwajongnaarwerk.nl/
opmerkingenBron: van wajong naar werk
referentie nummer500
datum invoer29-09-2009