Boon Edam - over in dienst nemen van (gedeeltelijk) arbeidsongeschikte werknemers

samenvatting

Boon Edam BV is wereldmarktleider op het gebied van draaideuren en beveiligingsdeuren. Naast vestigingen in onder andere China en de Verenigde Staten, telt het Nederlandse hoofdkantoor ongeveer 260 personeelsleden. Samen staan zij garant voor een omzet van 90 miljoen euro. 

Bij Boon Edam is de re-integratie van werknemers die gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn, of dreigen te worden, de normaalste zaak van de wereld. Ten minste, dat vindt directeur Niels Huber. “Als mensen iets niet meer kunnen, om welke reden dan ook, moet je naar een oplossing zoeken. Dat is normaal binnen een bedrijf. En dat is bedrijfseconomisch vaak ook het meest gunstige”, zegt Huber. 

 Het draaideurenbedrijf heeft zelfs een voorbeeldfunctie op het gebied van re-integratie. Zo haalde Boon Edam de nationale kranten bij de kick-off van de ‘Geknipt voor de juiste baan’-campagne. Deze eer kreeg zij omdat Boon samen met een paar andere bedrijven een speciale overeenkomst heeft ondertekend. Hierin spreken de bedrijven af zoveel mogelijk de slachtoffers van de nieuwsjaarsbrand in Volendam aan werk te helpen. 

Als gevolg van deze brand zijn ongeveer 200 mensen gehandicapt geraakt. Liefdadigheid is mooi, maar Boon let ook op de kwaliteiten van de gedeeltelijk arbeidsgeschikten. “In de eerste plaats moeten ze wel de juiste eigenschappen hebben voor een bepaalde functie. Is dat zo? En is er ook een andere kandidaat die aan de voorwaarden voldoet? Dan geven wij toch de voorkeur aan diegene met een arbeidshandicap.”

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeNiels Huber
plaatsEdam
doelgroepGehandicapten
trefwoordengehandicapten ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresBoon Edam Nederland B.V.
Postbus 26, 1135 ZG Edam
Ambachtstraat 4, 1135 GG Edam
telefoon 0299 38 08 08
e-mail nhj@boonedam.nl
urlhttp://www.boonedam.nl/ 
opmerkingenoverheidsinitiatief: geknipt voor de juiste baan
referentie nummer441
datum invoer29-09-2009