Blixem, lunchcafé - een gewoon bedrijf met re-integratie als extra dienstverlening

samenvatting

Vanuit de gedachte dat arbeidsintegratie-projecten beter moeten aansluiten bij de reguliere beroepspraktijk is een commercieel en concurrerend bedrijf het uitgangspunt geweest bij de ontwikkeling van het Nijmeegse winkel/lunchcafé 'Blixem'.

Wie in de maatschappij wil werken moet er tegen zijn opgewassen. Dat vereist doorzettingsvermogen, weerbaarheid, creativiteit en zelfstandigheid. Blixem is op de eerste plaats een normaal bedrijf. Een lunchcafé met een luxe cadeauwinkel. Op de tweede plaats is Blixem een bijzonder bedrijf. Er werken mensen met een handicap en dat is helaas iets bijzonders. Zij kunnen er in de praktijk en met professionele ondersteuning leren wat het betekent om te werken. Blixem is op de derde plaats een arbeidsintegratiebedrijf. Arbeidsintegratie is hierbij geen ideëel doel op zich, maar een product, een dienstverlening, gericht op het bedrijfsleven.

Een gemiddelde ondernemer neemt geen gehandicapte in dienst als hij niet overtuigd is van zijn of haar waarde als productief medewerker. Blixem laat zien dat mensen met een handicap wel degelijk waarde hebben en uitstekend in staat zijn om een succesvol bedrijf draaiend te houden. In 1977 is Blixem officieel geopend.

Het is een initiatief van de toenmalige Groesbeekse tehuizen en Werkenrode, instellingen voor mentaal en fysiek gehandicapten. De initiatiefnemers zorgden voor het benodigde startkapitaal. Een aantal ambassadeurs en zakelijke partners uit het bedrijfsleven zorgden mede voor de aankleding van het pand en de contacten met de media. Als eerste arbeidsintegratie bedrijf in Nederland staat Blixem vanaf de eerste dag volop in de publieke belangstelling. Bovendien is het bedrijf een voorbeeld voor soortgelijke projecten op andere plaatsen in Nederland, zoals Tante Truus in Almere. In de afgelopen jaren heeft Blixem haar positie in Nijmegen als lunchcafé en cadeauwinkel bewezen. Het bedrijf loopt goed wat betekent dat de klanten tevreden zijn en dat is het belangrijkste, want Blixem is in de eerste plaatst een gewoon bedrijf.

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeBlixem
plaatsNijmegen
doelgroepGehandicapten
trefwoordengehandicapten ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresLunchacafe Blixem
Groesbeekseweg 75-77
6524 CS Nijmegen
telefoon (024) 388 86 78
e-mail info@blixemnijmegen.nl
urlhttp://www.blixemnijmegen.nl
opmerkingenBron: http://www.blixemnijmegen.nl
referentie nummer439
datum invoer29-09-2009