Albron - werknemers met functionele beperkingen

samenvatting

Vanuit gezichtspunt van de werkgever (Albron BV) beschrijving van ervaringen met werknemers met een arbeidsongeschiktheidsverleden. 

Albron BV verzorgt de catering op circa 1100 locaties in het land. Daarvoor heeft het bedrijf ruim 4000 medewerkers in dienst. Aanpak / resultaten: “Wij zijn actief met het aannemen van mensen met een arbeidsongeschiktheidsverleden”, zegt Sonja Smits, gezondheidsmanager bij Albron. “In twee regio’s zijn wij bijvoorbeeld aangesloten bij re-integratienetwerken; hier kijken verschillende bedrijven of ze onderling mensen met een gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid kunnen herplaatsen. Ook wisselen we ervaringsplaatsen onderling uit.” Het netwerken werpt z’n vruchten af. 

Niet alleen Albron komt zo aan nieuwe, enthousiaste werknemers. Ook Albron-medewerkers met een gedeeltelijke arbeidsgeschiktheid, komen dankzij dit netwerk makkelijker opnieuw aan de bak. “We merken dat veel mensen moeilijk afstand kunnen nemen van de catering. Maar als zij geen fysiek werk meer kunnen doen, dan moeten ze wel stoppen”, zegt Smits. “Wij bieden dankzij het netwerk een werkervaringsplaats bij een ander bedrijf. En dat maakt de overstap naar een andere werksector voor hen een stuk gemakkelijker.” “Deze werkwijze bevalt ons zo goed, dat we samen met onze Arbodienst ook in andere regio's dit soort netwerken gaan opzetten”, vertelt Smits. 

Gevolg is dat het in dienst nemen van werknemers met functionele beperkingen steeds gewoner wordt binnen Albron. Smits: “We raken zo langzamerhand bekend bij re-integratiebedrijven. Die bellen ons regelmatig op om te vragen of wij nog plaatsingsmogelijkheden hebben.”

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeSonja Smits
doelgroepWao-ers
trefwoordenWAO ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresAlbron BV
Rijnzathe 11
Postbus 70
3454 ZH De Meern
telefoon 030 6695855
e-mail sonja.smits@albron.nl
urlhttp://www.albron.nl/  
opmerkingenRijksoverheidsinitiatief: geknipt voor de juiste baan
referentie nummer413
datum invoer29-09-2009