Afco - ook voor mensen met een arbeidsbeperking

samenvatting

Grafisch afwerkingsbedrijf Afco is niet alleen een boekbinderij. Hier versturen ruim dertig medewerkers dagelijks pakketten of verpakken uitgaven voor verzending. Het werk wat wij bieden, inpakken en simpele machinehandelingen, is uitermate geschikt voor mensen met een beperking”, zegt directeur Willem-Jan Coenmans. “We hebben nu drie gedeeltelijk arbeidsgeschikten in dienst. Twee met een verstandelijke handicap en één die re-integreert nadat ze overspannen was.” Afco werkt samen met re-integratiebedrijf PlusPunt uit Gorinchem en stichting Philadelphia Zorg.

Daarnaast is er bij Afco ook plaats voor snuffelstages voor leerlingen van het KWC Praktijkonderwijs uit Culemborg. Deze school leert moeilijk lerende kinderen zelfstandig te functioneren in de maatschappij. “Hier kijken ze of een normale baan past of dat een beschutte werkomgeving nodig is.” Naast een eigen begeleider, hebben de gedeeltelijk arbeidsgeschikten ook job-coaches via hun re-integratiebedrijven. “In het begin is dat natuurlijk een vrij intensief contact, maar dat is langzaam afgebouwd.” Ook maakt Afco gebruik van de no risk polis van UWV en een proefplaatsing. “Van een maand. Want passen wij wel bij hun en andersom?” 

In het begin vertelde Afco niet aan medewerkers dat hun nieuwe collega een beperking had. “Maar in de praktijk stuit je toch op vragen van collega’s”, zegt Coenmans. “Waarom is hij niet zo snel, bijvoorbeeld. Sommigen konden dat moeilijk verteren. Maar nu is het een gezellig zooitje. Waar natuurlijk wel hard wordt gewerkt. Maar de sfeer is goed.” En bij een volgende vacature? “Dan bel ik eerst met één van onze re-integratiebedrijven. Als het in de functie past, dan geef ik de voorkeur aan een handicap. Want mensen met een beperking doen juist dat stapje extra en zijn extra gemotiveerd.”

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkeWillem-Jan Coenmans, directeur
plaatsCulemborg
doelgroepVerstandelijk gehandicapten
trefwoordenverstandelijk gehandicapten ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresGrafisch Afwerkingsbedrijf Afco
Parallelweg West 7
4104AX Culemborg
telefoon  0345 533666
e-mail willem.jan@afco-culemborg.nl
referentie nummer411
datum invoer29-09-2009