ABN Amro Amsterdam Zuidoost - de praktijk

samenvatting

Beschrijving vanuit de werkgever van praktijkervaring met gehandicapte werknemer.

"Mirren Buys (18 jaar) is een tenger meisje en door haar ziekte, cystic fibrosis ofwel taaislijmziekte, heeft zij het vaak benauwd en blijft er weinig energie over. Omdat ze geregeld aan het antibiotica infuus moet en voor een aantal weken soms in het ziekenhuis belandde, heeft zij haar HAVO niet afgemaakt en is overgegaan naar het VMBO alwaar ze toch haar diploma heeft behaald. De vervolgopleiding, de banketbakkersopleiding, is ze na 1 jaar gestopt. Afgelopen jaar was haar gezondheidstoestand slecht en is ze vnl. thuis geweest en in het ziekenhuis. Gevolg was dat de sociale contacten gering waren en dat er heel weinig energie en ambities overbleven. De motivatie om te leven nam zelfs af. ABN AMRO heeft in haar CAO opgenomen dat elke medewerker/ster maximaal 5 dagen per jaar mag besteden aan maatschappelijk verantwoord werk. Het onderwerp staat daarbij volkomen vrij, m.a.w. van leesmoeder tot bejaardenhulp, van het begeleiden van gehandicapte kinderen op reis tot het opknappen van buurthuizen, etc. 

District Amsterdam Zuidoost (met ca 25 fte commercieel verantwoordelijk voor het MKB in haar marktgebied) besloot om, via Emma at Work een aantal chronisch zieke kinderen te gaan begeleiden. Dit nadat 10 collega's zich hadden aangemeld voor dit project. De redenen hiervan zijn dat enerzijds ABN AMRO zich als grote organisatie ook wil bezig houden met diverse maatschappelijke kwesties en anderzijds geeft het bankmedewerkers een ongelooflijke ervaring op volstrekt ander gebied. En het bevordert in hoge mate de teamgeest en de verbondenheid onder de medewerkers. 

Mirren kwam begin dit jaar op onze afdeling, in eerste instantie om ons magazijn op te ruimen en klantendossiers te herschikken. Al snel bleek dat zij slim en snel met de computer kon omgaan waardoor het werk verschoof naar administratieve taken. 

Gaandeweg het jaar kreeg zij meer plezier in werk, in de omgang met medewerkers (en dat was andersom ook zeker het geval!) en energie om verder te gaan. Dit heeft geleid tot de aanvang van een 4-jarige studie o.g.v. chemisch laborante in september dit jaar.

typebest_practice
jaar2007
verantwoordelijkePaul Smit, districtsdirecteur Zaken ABN AMRO Bank Amsterdam Zuidoost
plaatsAmsterdam
doelgroepCystic fibrosis
trefwoordencystic fibrosis ; arbeid ; ervaringsverhaal
themaWerkgevers ; Werk en handicap
adresABN AMRO Bank NV- Banken
De entree 99
1101HE Amsterdam Zuidoost
telefoon 0900-0024
urlhttp://www.emma-at-work.nl/
opmerkingenBron: Emma at Work
referentie nummer407
datum invoer29-09-2009