WIA uitkering bijverdienen

D
denise66 14-05-2013 11:13 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Ik heb momenteel en WIA uitkering en ben voor 80% afgekeurd.Waar ik momenteel yogales volg mag ik voor 4 uur betaald yogales gaan geven. Is dit toegestaan als aanvulling op mijn WIA uitkering of wordt dit dan in mindering gebracht.

Beste Denise, welkom op het forum.

Ja, je mag dit doen. Je gaat dit doen in loondienst?

Je mag bijverdienen naast de uitkering. Dat is zelfs de bedoeling: als je gaat werken, is het idee dat je met loon en uitkering bij elkaar hoger uitkomt dan alleen de uitkering.

Op de site van UWV kun je nagaan wat de verdiensten voor je inkomen beteken via de http://www.uwv.nl/Particulieren/algemeen/Rekenhulp_voor_de_hoogte_van_mijn_inkomen.aspx. Kun je daar verder mee?

Groet,
Peter L.

D
denise66 19-05-2013 06:54 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Dag Peter,

Bedankt voor je reactie. Ik zal mijn vraag nog wat meer toelichten. Ik ben nu zo'n 6 jaar arbeidsongeschikt. 80-100% afgekeurd en heb een WIA uitkering. Op de lokatie waar ik momenteel yoga-les volg, ter ondersteuning van mijn psychische klachten is mij gevraagd voor 2 tot 4 uur yoga-les, in loondienst te gaan geven. Ik heb hier veel zin in. Fijn te horen dat ik mag bij verdienen naast mijn uitkering.

Mijn volgende vraag is:
2. als ik bij het UWV aangeef dat ik in loondienst ga werken voor 2 tot 4 uur, bestaat de kans dat ik dan voor een herkeuring of iets dergelijks opgeroepen wordt. Ik heb nu eindelijk wat rust gevonden en voel er niet veel voor om het hele traject (wat mij in der tijd veel stress heeft bezorgt) weer in te gaan.

Graag je advies. Warme groet, Denise

Ja, je kunt voor een herbeoordeling worden opgeroepen. Dat kan in principe altijd. Het is echter geen automatisme. Maar ik verwacht niet dat UWV je meteen oproept voor een herbeoordeling. UWV zal je verdiensten met de uitkering verrekenen. Omdat je maar weinig uren gaat werken zijn zij niet meteen alert op gewijzigde arbeidsgeschiktheid. Het zou anders zijn als je 20 uur gaat werken.

Kun je daar wat mee?

Hallo Peter,

Ik heb eigenlijk daar een aanvullende vraag op . Hoe wordt vakantiegeld verrekend met je loongerelateerde uitkering als je je restverdiencapaciteit benut ? Je moet al je inkomsten opgeven, en daar mag je dan 30 % van houden. Wordt het vakantiegeld wat je verdient met je werk dan gekort op het vakantiegeld van uwv ?

Overigens nog bedankt voor je vorige reactie .

Beste Peet, ik weet te weinig van de berekening van de uitkering. Ik zal UWV webcare vragen om een reactie.

U
uwvwebcare 28-05-2013 13:01 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Peet,

Je loongerelateerde WGA-uitkering is gebaseerd op je WIA-maandloon. Dit is een bedrag inclusief vakantiegeld. Je vindt dit terug in de toekenningsbeslissing van UWV. Op dit bedrag wordt een uitkeringspercentage toegepast (75 of 70%). Dat is je bruto-uitkering inclusief vakantiegeld. UWV reserveert 8% vakantiegeld, wat in mei wordt uitgekeerd.

Als gaat werken wordt je bruto maandloon inclusief vakantiegeld afgetrokken van je WIA-maandloon. Over het verschil tussen beide wordt 70% uitgekeerd. Van dit bruto-bedrag wordt 8% vakantiegeld gereserveerd.

Het vakantiegeld dat je verdient met je werk wordt dus niet gekort op je vakantiegeld van UWV. UWV reserveert alleen vakantiegeld over je uitkering. Het vakantiegeld van je werk wordt door je werkgever gereserveerd.

Met vriendelijke groet,

Robert
UWV Webcare Team
http://www.uwv.nl/webcare

D
denise66 29-05-2013 15:40 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Dag Peter, nog bedankt voor je reactie van 21 mei, daar kan ik zeker wat mee. Nu blijkt echter dat ik niet in loondienst kom maar free lance ga werken voor 2 tot 4 uur in de week. Maakt dit nog verschil?

Ik ben benieuwt naar je reactie. Warme groet, Denise

Nee, met betrekking tot je eerdere vraag maakt dat niets uit.

U
uwvwebcare 30-05-2013 08:59 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Denise66,

Ik begrijp dat je graag wil weten of het verschilt dat je in loondienst gaat werken of als freelancer aan de slag gaat.

Ga je werken als freelancer? Geeft dit dan door via het Wijzigingsformulier WIA.
Hierbij geef je een schatting door van je brutowinst.
UWV maakt een voorlopige berekening van je uitkering en betaalt deze uit op voorschotbasis.
Je uitkering wordt jaarlijks achteraf definitief vastgesteld. Dit kan leiden tot een nabetaling of een terugvordering.

Je arbeidsongeschiktheidspercentage verandert niet meteen. Dit is bij wet zo geregeld.
UWV beoordeelt je arbeidsongeschiktheid opnieuw als je 5 jaar als zelfstandige hebt gewerkt.
Je arbeidsongeschiktheidspercentage wordt dan aangepast aan het werk en inkomsten als zelfstandige.

Actuele informatie over de inkomstenverrekening, vind je http://bit.ly/GKeFcp.

Ik wens je succes met je toekomstige werkzaamheden.

Met vriendelijke groet,

Mariël
UWV Webcare Team
http://www.uwv.nl/webcare

@Denise66: Mariël heeft gelijk. Belangrijk in haar antwoord is de zin: [quote]UWV beoordeelt je arbeidsongeschiktheid opnieuw als je 5 jaar als zelfstandige hebt gewerkt.[/quote] Je kunt een bepaald bedrag bijverdienen zonder dat je arbeidsongeschiktheidspercentage wijzigt. Dus hoeft de uitkering op basis van je verdiensten mogelijk niet aangepast te worden. Dat hangt op dat moment dus af van je verdiensten.
@Mariël bedankt voor je antwoord.

T
tamara01 03-09-2015 15:11 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Ik ben sinds 2010 80-100% afgekeurd. Nu doet zich de mogelijkheid voor om demonstratie avonden te gaan geven voor een bepaald product. Ik wordt op provisie basis betaald, de hoogte van de provisie is natuurlijk afhankelijk van wat je verkoopt. Het aantal uren deel je zelf ook in, je bent in principe eigen baas. De ene week doe ik 2 avonden en de andere week 1 avond. Heeft dit gevolgen voor mijn uitkering of mag ik bijverdienen zonder gekort te worden?

Dag Tamara,

Je mag bijverdienen op de uitkering. Je verdiensten worden wel verrekend.

Hier kunt u uitrekenen wat u overhoudt.