Ontslag tijdens ziekte baas eigen risicodrager

Dag. Ik zit sinds april jl. thuis met burn-out en baas is eigen risicodrager (ik ontvang 70%). Zat eerst 3,5 week thuis en heb toen een aantal uurtjes werk hervat in de week. Maar klachten verergerden zich, omdat de werkvloer een zeer ongezond werkklimaat heeft. (Deze situatie speelt al 2,5 jr, toen wij (fitnesscentrum) samen zijn gegaan met een kickboks school.
Na 4 weken op advies van huisarts en maatschappelijk werk, heb ik mij volledig ziek gemeld om te kunnen herstellen.
Mijn baas heeft 3 weken na deze ziekmelding per mail geïnformeerd dat hij gaat stoppen met betalen na oktober en dienstverband wil ontbinden. En mocht ik financieel wat willen halen is dat zinloos daar de B.V volledig leeg is.
Heb geantwoord dat ik niet akkoord kan gaan ivm ziekte uitkering dan wel evt vervolg ww. Informatie bij jurist bevestig wat UWV( tel contact) zegt, dat baas dit niet mag doen. Alleen hij doet het wel, heb van hem inmiddels reactie gehad op mijn schrijven en hij bevestigd het ontslag. Dit kan hij toch niet zomaar doen? Ik heb 3,5 week na ziekmelding 1 gesprek met hem gehad, toen gaf hij aan dat ik tijd moest nemen om te herstellen. Daarna nooit meer. Geen enkel contact. Geen arboarts gezien. Geen reintergratieplan o.d. Het hele bedrijf (4 vestigingen) heeft in sept. 2015 geen salaris ontvangen en dit jaar vakantiegeld ook nog niet. Er was geen ruimte voor werd er vermeld. Want baas heeft conflict met de bank, welke beslag gelegd heeft op de rekening. Dit proces loopt nog... Wat kan ik het beste nu doen? Klopt het dat van een kale kip niet te plukken valt? Moet hij mijn ontslag niet aanvragen bij UWV? Dan wel kantongerecht?

Gr. Conny

U
uwvwebcare 30-08-2016 09:04 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Conny,

Wat een nare situatie. Ik begrijp dat dit vragen oproept en dat je graag wilt weten of je werkgever dit zomaar mag doen.

Als je ziek bent, dan mag de werkgever je niet zomaar ontslaan. Er gelden echter wel een paar uitzonderingen en dat zijn:
1. Als het bedrijf sluit of als het onderdeel van het bedrijf stopt.
2. Als je contract afloopt in de periode dat je ziek bent.
3. Als je ziek bent tijdens een proefperiode.
4. Als je langer dan 2 jaar ziek bent.

Nu weet ik niet of bovenstaande van toepassing is, maar uitgaande van je verhaal ziet het er naar uit dat dit niet het geval is. Mijn advies is om niets te tekenen. Als je het niet eens bent met het ontslag, dan zal de werkgever een ontslagvergunning moeten aanvragen.

Daarnaast wil ik je adviseren om contact op te nemen met de vakbond en/of met een rechtsbijstandverzekeraar. Als je die niet hebt, dan is het advies om contact op te nemen met het juridisch loket, zie [hier.][1]

Gaat het bedrijf failliet? Dan heb je mogelijk recht op een faillissements-uitkering van UWV.

Ik wens je heel veel succes en beterschap!

Met vriendelijke groet,

Erik, UWV Webcareteam

[1]: https://www.juridischloket.nl/

Beste,

Als eerste hartelijke dank voor de snelle reactie!

Nee zoals het er nu uit ziet is de B.v waarmee ik een overeenkomst heb, nog niet failliet. Neem aan als dat wel het geval is, danwel binnenkort, dat het dan bekent zal moeten worden gemaakt bij het personeel?
En stel dan hij wel in onmacht is met betalen, dan moet en kan hij toch naar de rechtbank? Ik vraag me telkens af waarom mijn baas zo moeilijk en omslachtig doet. Helaas van hem geen antwoord hierop. Alleen een bevestiging per brief maar hij moet toch de aanvraag doen bij UWV? Kan toch niet alleen maar mededelen? Ik heb nooit problemen gehad, geen negatieve beoordelingen, nooit ziek geweest. Deze onzekerheid en onrechtvaardigheid zorgen dat mijn burn-out klachten sterk verergert zijn helaas geen coa, vakbond o.d. Dus ik moet verder met een jurist.
Nogmaals dank, ik weet nu wel welke weg ik op moet gaan.

Gr. Conny

U
uwvwebcare 31-08-2016 13:21 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Conny,

Ja, wanneer het bedrijf failliet gaat wordt er een curator aangesteld. Deze informeert het personeel. Meer informatie vind je [hier][1].

Wanneer jouw werkgever een ontslagvergunning voor jou aanvraagt bij UWV, dan krijg jij daar bericht van.
Meer informatie vind je [hier][2].

Veel sterkte gewenst!

Met vriendelijke groet,
Stella
[UWV Webcare Team][3]

[1]: http://bit.ly/2c4mTyY
[2]: http://bit.ly/2c060He
[3]: http://www.uwv.nl/webcare

P
ProJuristen 31-08-2016 14:17 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Conny,

Wat een vervelende werkgever zeg! Helaas komen wij dit soort kwesties geregeld tegen waarbij werknemers onnodig in onzekerheid worden gelaten. In uw geval is het van belang te voorkomen dat u tussen "wal en schip" geraakt waarbij u in het ergste geval geen loon van uw werkgever ontvangt en het UWV u evenmin een WW- of ZW-uitkering toekent. Het is dan ook zaak dat er zo spoedig mogelijk actie wordt ondernomen.om:

1. uw rechtspositie met 100% zekerheid vast te stellen en;
2. uw inkomen (loon of WW/ZW) te verzekeren.

Wij kunnen u daar uiteraard bij helpen. Neem voor meer vrijblijvende informatie telefonisch of per e-mail contact met ons op!

Met vriendelijke groet,

Pro Juristen

Binckhorstlaan 293 A

2516 BC Den Haag

070 - 221 04 14

www.projuristen.nl

Info@projuristen.nl

Facebook.com/projuristen