Mogelijke inkomsten tijdens WIA

Al een aantal jaar zit ik in de WIA (80-100%), dit na jarenlang aanvechten en steeds zieker worden. Sinds twee jaar is er rust, en kan ik in goede periodes nog een aantal dingen doen waar ik me goed bij voel: muziek en kunst maken.
Er is een platform op het internet waar ik, zonder enige druk af en toe muziek en kunst kan maken, vanuit huis, met de mogelijkheid wat extra's te verdienen. Die extra's zijn zeer variabel... niet alleen omdat het afhankelijk is van hoe het met mijn gezondheid gaat, maar ook omdat het meer op donatiebasis gaat.

Ik heb geen idee hoe ik dit moet aanpakken... Als freelancer? Stichting? Of zijn donaties anders dan inkomsten? Hoe moet ik dit opgeven? En wat dat het uwv met de wisselvallige inkomsten... het kan maanden onder de 50 euro zijn, maar theoretisch gezien kan iemand honderden euro's doneren...

Vind het ook erg lastig, om bij het UWV aan te geven, aangezien ik bang ben voor een aanleiding tot herkeuring en die keuringsmolen, mij meer schade opleveren dan dat het mij helpt.

Alvast bedankt!

@Sue, in principe moeten inkomsten worden opgegeven worden bij UWV. Je mag bijverdienen naast de WIA. Die is zo ingericht dat je maandelijks kunt opgeven wat je inkomsten zijn zodat dit kan worden aangepast aan de uitkering. De werking is dat je als je werkt er altijd op vooruit moet gaan. Werk en uitkeirng moeten samen meer opleveren dan alleen de uitkering.

Vraag is alleen wel hoe de inkomsten moeten worden gezien. Als zelfstandige kan namelijk worden gekekeken naar wat de winst is over een 1 jaar. Dat bedrag kun je dan delen over 12 maanden en de uitkering aanpassen. UWV kan je hier meer over vertellen. Gezien de lage verdiensten verwacht ik niet meteen een herbeoordeling, maar wel een verrekening. Ik zal vragen aan UWV-webcare of ze kunnen reageren op je bericht.

(wel leuk dat je zo je muziek/kunst kunt delen met anderen!)
groet,
Peter

@
@ Sue Verrekening van inkomsten tijdens WIA 24-05-2018 14:06 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Hallo Sue,

Mooi dat je nu rust hebt, en dat je de buitenwereld kunt laten genieten van jouw muziek en kunst.

Je hebt naast je WIA uitkering af en toe inkomsten die je verdient met muziek en kunst.

Je vraagt je af hoe de (wisselende) inkomsten verrekend worden met je WIA uitkering.

Inkomsten die je verdient, worden verrekend met de WIA uitkering. Het ontvangen van donaties is een specifieke vorm van inkomsten. Hoe dit verrekend wordt, wordt per situatie bekeken. Ik raad je aan hiervoor een bericht te sturen via MijnUWV.

Als je zoals in jouw situatie, af en toe wat bijverdient, dan verandert het arbeidsongeschiktheidspercentage niet meteen. Wij beoordelen de arbeidsongeschiktheid opnieuw als je 5 jaar als zelfstandige hebt gewerkt. Dan wordt het arbeidsongeschiktheidspercentage aangepast aan het werk en inkomsten als zelfstandige.
Als je werkt als freelancer of werkt in loondienst dan zijn er geen standaard momenten voor een herbeoordeling van je arbeidsongeschiktheid.

Zodra we antwoord hebben op de vraag hoe donaties worden verrekend, komen we er hier op terug.

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Bedankt Petra!
@Sue: kunt u hier verder mee?

Beste Peter, en Petra,

Dank voor jullie reacties!
Waar kan ik op MijnUWV een bericht versturen? Ik vind het fijn als ik het schriftelijk kan doen, aan de telefoon raak ik in de war en vergeet de helft.
Ik weet niet eens het verschil tussen freelance en zelfstandige. Eerlijk gezegd, weet ik niet eens hoe ik dit officieel moet vastleggen enzo... of waar ik moet beginnen.
Ja, en de donaties zijn heel complex. Het is internationaal... en er kan geld gedoneerd worden, of via een puntensysteem die via Amazon gekocht worden, en dan is er nog een manier waarop mensen op je kunnen aboneren en maandelijks een bedrag betalen (en ook dit is weer internationaal). Heel ingewikkeld allemaal... en, tamelijk specifiek.

Alvast bedankt!