Free lance werk en ww aanvraag

Ik ben hier op het forum terecht gekomen, omdat het UWV mij niet echt een goed antwoord kon geven op mijn vraag.
De situatie is als volgt: mijn arbeidsovereenkomst wordt per 1 november beëindigd na 17 jaar dienstverband (middels een vaststellingsovereenkomst). Mijn dienstverband was 28 uur per week. In september en oktober ben ik vrijgesteld van werk. Nu ben ik in de 'race' voor een interimopdracht die ik als free-lancer zou kunnen uitvoeren voor 4-6 maanden (24 uur per week).

Als ik deze opdracht krijg, zou ik half oktober starten (waardoor mijn dienstverband bij de huidige werkgever half oktober beëindigd wordt). Mijn vraag is eigenlijk:

* ben ik dan half oktober officieel werkloos? (dus moet ik dat melden bij het uwv?)
* of ben ik dan na afloop van de opdracht werkloos? (en moet ik het dan pas melden bij het uwv)
* als de opdracht 6 maanden zou zijn, kom ik dan in de problemen met een eventuele ww uitkering, omdat ik dan 26 weken als freelancer gewerkt heb?

Ik zou het fijn vinden als iemand me hier een goed antwoord op zou kunnen geven. (Wellicht @uwvwebcare )

U
uwvwebcare 28-09-2016 07:51 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste EFS,

Ik begrijp uit je verhaal dat je per 1 november werkloos wordt, maar dat je tussentijds ook aan de slag kan als freelancer. Je wilt nu weten wat verstandig is om te doen. Het is van belang om te weten of je gezien wordt als zelfstandige, of dat je in loondienst bent.

Uitgaande dat je werkt als zelfstandige, moet je met het volgende rekening houden.

Je kunt recht hebben op een WW-uitkering als je ontslag hebt gekregen of zelf ontslag hebt genomen, omdat je een eigen bedrijf bent gestart. Als achteraf blijkt dat het bedrijf niet levensvatbaar is, dan kan je WW-aanvragen. Het recht op een WW-uitkering hangt af van het volgende:

1) Hoe lang je een WW-uitkering zou hebben gekregen als je na het ontslag niet als zelfstandige was begonnen.
2) Hoe lang je een eigen bedrijf hebt gehad.
3) Of je de werkzaamheden als zelfstandige volledig hebt beëindigd.

Betaal je premies? Dan word je gezien als iemand in loondienst. Dan kan je in aanmerking komen voor een WW-uitkering zodra de interim opdracht eindigt. Voor meer informatie, zie [hier.][1]

Met vriendelijke groet,

Erik

UWV Webcareteam

[1]: http://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/detail/kan-ik-een-ww-uitkering-krijgen

Beste Eric @uwvwebcare
Dank voor je reactie.
Het punt is dat ik geen eigen bedrijf heb. Ik ben niet ingeschreven bij de kvk en ik moet de verdiensten uit deze opdracht zelf opgeven bij de belastingdienst (overige verdiensten). Het is een pure free lance klus. Ik ga daar zelf gewoon loonbelasting over betalen. De opdracht komt via een wervings en selectie bureau waar ik me heb aangemeld voor zowel vaste werk ( in loondienst) als interim klussen. Voor deze opdracht moet ik hen gewoon het aantal uren factureren (als prive persoon).

Dus mijn vraag is niet gerelateerd aan een eigen bedrijf, maar werk als free lancer.

Dank weer voor je advies.

U
uwvwebcare 29-09-2016 07:17 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste EFS,

Uit je verhaal begrijp ik dat je niet geregistreerd zal staan als zelfstandige en dat je niet verzekerd zal zijn voor werkloosheid. [Zie hier voor meer informatie.][1] Een tip, je kunt je eventueel wel vrijwillig
verzekeren bij UWV.

Je moet dan rekening houden met het volgende; Vanaf het moment dat je werkloos wordt uit je huidige werk, vraag je een WW-uitkering aan. Zorg er wel voor dat je niet verwijtbaar werkloos bent.

Zodra je WW ontvangt, geef je aan ons door dat je werkt als freelancer. De uren die je werkt als freelancer worden gekort op het aantal uur waarvoor je WW ontvangt. De hoogte van de WW-uitkering staat niet vast. Als je later minder uren werkt als freelancer, dan gaat de WW-uitkering weer omhoog.

Met vriendelijke groet,

Erik

UWV Webcareteam

[1]: http://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/detail/kan-ik-een-ww-uitkering-krijgen

Beste Erik @uwvwebcare

Dank weer voor je uitleg. Het is voor mij nogal onbekende materie en mijn situatie is niet helemaal standaard, dus ik heb nog wat vragen :)

In je uitleg heb je het over ww aanvragen maar ook de mogelijkheid om mezelf te verzekeren bij het uwv. Betekent dit dat als ik die free-lance klus krijg én me verzeker bij het uwv (ww verzekering), ik me na afloop van die klus pas hoef te melden als werkloze? Of word ik door het uwv als werkloze gezien op het moment dat mijn (loon) dienstverband stopt?

dus: 1 november: mijn baan in loondienst eindigt (niet verwijtbaar)
1 november: freelance opdracht start

word ik dan als het uwv als werkloze gezien? en moet ik me dan als zodanig aanmelden? Of is het zo dat ik dan op 1 november als free lancer aan de slag kan mét een (vrijwillige) ww verzekering bij het uwv en dan na afloop van de opdracht mezelf pas als werkloze aan moet melden?

Dank alweer voor je reactie!

U
uwvwebcare 29-09-2016 13:10 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste EFS,

Het advies is om de WW-uitkering aan te vragen zodra je te maken hebt met urenverlies (of werkloos bent geworden). Voor vragen met betrekking tot de vrijwillige verzekering adviseer ik je om contact op te nemen met UWV, [zie hier.][1] Mijn collega kan je het beste informeren met betrekking tot de voorwaarden.

Voor meer informatie, [zie ook hier.][2]

Met vriendelijke groet,

Erik

UWV Webcareteam

[1]: http://www.uwv.nl/zakelijk/contact/gegevensdiensten/detail/contact-met-gegevensdiensten/bellen
[2]: http://www.uwv.nl/particulieren/verzekeren/welke-verzekering-heb-ik-nodig/detail/ww-verzekering