Bijstand en samenwonen

M
MevrouwKL 15-09-2015 07:47 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Hallo,

Ik ben 20 en ontvang een bijstand uitkering, nu zou ik in de toekomst samen willen gaan wonen met mijn vriend. op dit moment werkt mijn vriend nog maar die gaat in februari weer studeren, hij heeft geen recht meer op studiefinanciering.
Mijn vraag is nu van, wat hou ik over van mijn bijstand als we samen gaan wonen?

B
BoW_Peter 22-09-2015 09:13 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

@MevrouwKL bedankt voor uw vraag.

Als de ene partner bijstandsuitkering heeft, terwijl de andere partner studiefinanciering ontvangt, is de regel dat de bijstandsuitkering maximaal gelijk kan zijn aan de bijstandsnorm voor een alleenstaande. Maximaal, want de gemeente zal vervolgens kijken hoe het met de inkomsten binnen het totale huishouden staat (middelentoets). De studiefinanciering kan gevolgen hebben voor de bijstandsuitkering van het huishouden als het totale inkomen inclusief de bijstandsuitkering hoger is dan de bijstandsnorm voor gehuwden. Daarbij wordt de studerende een inkomen toegerekend die bestaat uit de basisbeurs, de maximale aanvullende beurs en de basislening. Ook als de studerende niet al deze bedragen per maand ontvangt. Immers niet van belang is of door u op de voorliggende voorziening een beroep wordt gedaan, maar of de mogelijkheid daartoe bestaat.

M
MevrouwKL 22-09-2015 10:05 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Hallo,

Bedankt voor de uitleg.
Ik ontvang nu nog jongeren bijstand, met aanvulling. dat is op dit moment 789,-
Weet u ook op wat voor bedrag ik ongeveer recht heb als mijn vriend dan bij me komt wonen?
Hij ontvangt dus geen studiefinanciering omdat hij het aantal jaren recht erop heeft verbruikt en zijn schoolgeld wordt betaald door zijn ouders.

mijn concrete vraag is dus eigenlijk:
Op wat voor bedrag kan ik ongeveer rekenen als ik nog 20 ben.
En op wat voor bedrag kan ik ongeveer rekenen als ik 21 ben en niet meer onder de jongeren uitkering van.

Ik snap dat het exacte bedrag altijd afwachten is, maar heeft u globaal een idee?

Groet.

M
MevrouwKL 22-09-2015 10:24 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Ik heb het nogmaals even gelezen en had toch nog even een vraag.
betekend het dat mijn vriend verplicht is om het maximale te lenen van duo, dus 850,- en dat ik dan aanvulling krijg vanuit de bijstand tot de norm van gehuwden?

B
BoW_Peter 05-10-2015 07:05 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

@MevrouwKL
Nee, het betekent niet dat uw vriend het maximale bedrag moet lenen. Men gaat er echter vanuit dat dat de mogelijkheid bestaat. Dit wordt ook een voorliggende voorziening genoemd. Dat betekent dat er een eerder recht voorgaat. In dit geval de stufi als zo'n voorziening. Uw vriend hoeft niet te lenen maar kan dit wel. De bijstand echter vult niet aan. Voor u als bijstandsgerechtigde betekent het inkomen van een partner (ook stufi wordt als inkomen gezien) wordt meegeteld.
Samen heeft u dan op papier meer dan de bijstandsnorm voor samenwonenden. U kunt dan de uitkering verliezen.

Waarom ga je niet werken?

Hallo,

Ik had een vraagje ik en mijn vriend willen gaan trouwen. Ik zit in een bijstand en heb 2 jonge kinderen en hij werkt en krijgt deels wajong en deels geld van zijn werkgever bij elkaar zo ongeveer 1300 euro en ik krijg 871 euro bijstand. Nu luidt mijn vraag word mijn uitkering stopgezet of word het ingekort en wat betekent het voor mijn kindgebonden budget wat ik voor de kinderen ontvang?

B
BoW_Peter 22-02-2016 07:54 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

@nitaa als u en uw partner willen samenwonen wordt vanuit uw bijstand gekeken naar het inkomen van uw partner. Verdient hij met Wajong en loon uit werk meer dan het sociaal minimum dan stopt uw bijstandsuitkering. Het hangt er dus vanaf hoeveel uw partner verdient. Het sociaal minimum in 2016 voor samenwonenden is € 1.389,57 (netto, inclusief 5% vakantiegeld).

Hier [meer informatie][1] over het kindgebonden budget.

[1]: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kindgebonden-budget

Goedemiddag, ik heb een vraag, ik krijg een bijstand uitkering, ik heb een vrienden en wij krijg een kind, ik wil een verzoek voor een uitkering voor samenwonen, mijn vrienden is italiaanse en wij wonen samen op de zelfde adres, wet jullie waarom mijn klantmanager zegt mijn vrienden heeft geen recht als mijn partnerschap worden, kunnen jullie me helpen?

Goedemiddag, ik heb een vraag, ik krijg een bijstand uitkering, ik heb een vrienden en wij krijg een kind, ik wil een verzoek voor een uitkering voor samenwonen, mijn vrienden is italiaanse en wij wonen samen op de zelfde adres, wet jullie waarom mijn klantmanager zegt mijn vrienden heeft geen recht…

B
BoW_Peter 06-07-2016 07:12 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

@giulio, ik kan dat nu niet zeggen. Maar je hebt wel recht op een beslissing op papier. Heb je die al gehad?

Dankjewel voor het reactie, ik heb nog geen beslissing op papier ontvangen, maar mijn vraag is als de wet zegt: ik heb wel recht op een samenwonen uitkering, waarom de geemente beslis anders? Ik krijg een kind in januari samen met mijn vrienden en dat voor mij beteken gezien worden.

B
BoW_Peter 06-07-2016 07:43 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

@Giulio, als de wet dit zo stelt dan moet het uiteraard ook gewoon gebeuren. [Dit zijn de regels][1].

[1]: http://www.judex.nl/rechtsgebied/uitkeringen_&_sociale_zekerheid/bijstandswet/artikelen/832/wanneer-kom-ik-in-aanmerking-voor-een-bijstandsuitkering_-.htm