WIA uit loondienst naast Eigen bedrijf

Ik ben bijna 38 jaar in loondienst bij de overheid. Sinds een paar jaar 28 uur per week.
Daarnaast heb ik bijna 11 jaar een bedrijf. Dit betreft programmeren van database, wat ik van huis uit kan doen.

Ivm de ziekte van Kahler (beenmergkanker) heb ik de afgelopen jaren veel uitval gehad en het advies van de bedrijfsarts is nu om naar een volledige afkeuring te gaan. Het heeft een tijd geduurd, maar ik kan me er nu in vinden.
De werkzaamheden van mijn bedrijf voer ik dus van huis uit, zij het met beperkingen, omdat ik geen klanten kan bezoeken. Dit wordt door mede-dealers uit het land voor mij gedaan. Voordeel van thuiswerken voor mij is, dat ik mijn eigen tempo kan bepalen en tussendoor voldoende kan rusten.

Nu is het zo, dat je gekort wordt op de WIA, als je bijverdienste hebt.
Echter deze verdienste bij mij bestond al bijna 11 jaar en is dus niet een nieuwe situatie na toekenning van een WIA uitkering.
Voor mij de vraag in hoeverre de korting hierin redelijk is.

Is het niet zo, dat er feitelijk twee keuringen dienen plaats te vinden:
1 x tov de loondienst situatie
1 x tov eigen bedrijf.

Omdat loondienst niet meer mogelijk zal zijn, gezien mijn ziekte , wordt dit een volledige afkeuring.
Ik moet rekening houden met veelvuldige uitval in de toekomst, welke geheel onzeker is.

Ook de productie thuis is de afgelopen jaren minder, omdat niet de volledige energie aanwezig is.
Wel geeft het een goede afleiding, hetgeen erg belangrijk is, als je zoveel aan huis gebonden bent.

Kan iemand helderheid geven, hoe het zit met een korting op WIA in deze situatie?

beste JoopZ,

Belangrijk is dat je er vanuit gaat dat je ZZP-inkomsten van invloed zullen zijn op je WIA-uitkering. Maar zoals je terecht opmerkt zijn de verdiensten uit het ondernemerschap er al voordat er aanspraak op een WIA-uitkering kan worden gemaakt. Wat de vraag oproept of dit inkomen inderdaad van invloed is op de hoogte van de WIA-uitkering.

Ik heb even contact opgenomen met de publiekservice van UWV. Hun antwoord is dat het niet zo makkelijk is een eenduidig antwoord te geven.

In principe worden je huidige inkomsten uit de onderneming niet gekort op je (toekomstige) Wia-uitkering omdat zij al eerder bestonden dan het recht op de WIA. Maar als je meer gaat verdienen vanuit je onderneming kan het wel weer van invloed zijn op de hoogte van je uitkering. Op het moment dat je in de WIA terecht komt is er een balans tussen de inkomsten van de WIA en je ZZP-inkomsten. Ze hebben geen invloed op elkaar, tenzij je meer gaat verdienen. In jouw situatie is het (helaas) zo dat meer verdienen in de eigen onderneming in principe niet voor de hand ligt. Daarom denk ik ook dat je je geen zorgen hoef te maken over de invloed van je inkomsten als ZZP-er.

Ik zal ook het Webcareteam van UWV op de vraag wijzen en vragen of ze kunnen informeren. Zij zijn ook op het forum actief. Zo kunnen we elkaar aanvullen.

Groet,
Peter L.

U
uwvwebcare 13-08-2010 06:23 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Joopz,

De informatie in de reactie van Peter is juist.

Ik begrijp dat je inkomsten als zelfstandige al bestonden vóór je eerste arbeidsongeschiktheidsdag en dat deze inkomsten daarna ook doorlopen.
Wanneer de hoogte van je inkomsten als zelfstandige gelijk ( of lager ) zijn dan hetgeen je als zelfstandige verdiende vóór je eerste arbeidsongeschiktheidsdag, heeft dit geen invloed op de hoogte van je WIA uitkering.

Met vriendelijke groet,

René
UWV Webcare Team
http://www.uwv.nl/webcare

Bedankt voor de aanvulling René.

Bedankt voor de reacties.

Ik heb inmiddels een uitspraak gevonden uit 2003.
Weliswaar op de WAO van toepassing, maar wel vergelijkbaar.

Deze bevestigt inderdaad jullie reactie.

Ik zie dat dit al een erg oud topic is. Maar hoop toch dat iemand mij kan adviseren.
Ik zit namelijk in een soortgelijke situatie.
Werkte 24 uur in loondienst en daarnaast werkte ik een paar uurtjes per week aan mijn eigen onderneming.
Nu ben ik na 2 jaar zw gekeurd voor de wia en voor 100% afgekeurd.
Tijdens de keuring werd er door verzekeringsarts en de arbeidarts verteld dat ik vooral door moet blijven gaan met mijn eigen onderneming zolang dit mogelijk is voor mij. En dat er niet naar mijn inkomsten word gekeken tenzij die hoger worden.

Nu ben ik gebeld door het uwv werkbedrijf dat zou volgens de keuringsartsen niet een gesprek zijn waar ik me zorgen over moest maken. Ben tenslotte volledig afgekeurd.
Maar de werkcoach die ik toegewezen heb gekregen heeft het me wel moeilijk gemaakt.
Vanwege hem krijg ik nu inkomsten briefjes die ik in moet vullen en wat ik dan verdien uit eigen onderneming word afgetrokken van mijn wia.
Dat betekend dat ik als alleen staande moeder geen recht meer zou hebben op mijn wia mijn zekerheid want er zijn maanden bij dat ik meer verdien.
Dus dan kelder ik minstens 900 euro omlaag

Hoe kan dit? Hoe kan er al die tijd worden gezegt dat er niet naar gekeken word en nu ineens wel. En hoe moet ik dit oplossen? Stoppen als zzp er? En gaan voor zekerheid of...?
Klopt dit eigenlijk wel? Waar kan ik terecht
Ben te einde raad.

@Peggy, bedankt voor uw bericht. Het starttopic is inderdaad oud, een volgende keer is het makkelijker een nieuw topic te starten.

Dan uw vraag. In principe is het zo dat u 24 uur werkte in loondienst waar u arbeidsongeschikt in werd. U werkte destijds ook al als zelfstandige. Die 2 inkomsten staan los van elkaar tenzij u inderdaad meer gaat verdienen dan u eerst als zelfstandige deed.
Dat was destijds de regel en dat is niet veranderd.

Mogelijk dat de Werkcoach er vanuit is gegaan dat u de eigen onderneming bent nadat u arbeidsongeschikt bent verklaard. In dat geval zou er wel een verrekening moeten plaats vinden (waarbij de werking van de wet is dat u samen met werk en uitkering altijd meer heeft dan alleen uitkering.

Stel dat u 1000 euro aan WIA-uitkeirng heeft. En u verdiende 500 euro als zelfstandige toen u arbeidsongeschikt raakte. Is er qua inkomen niets veranderd dan blijft dat zo. Maar stel dat u nu 800 euro kan verdienen. Dat zou 300 euro meer zijn dan wat u eerste verdiende. Die laatste 300 euro zouden dan verrekend moeten worden, waarbij uitgangspunt is dat utkering plus inkomen meer is dan alleen de uitkering.

U kunt het beste even contact opnemen met UWV. Geef aan dat u reeds inkomen als zelfstandige had op het moment dat u arbeidsongeschikt was.
Ik vraag UWV-webcare ook om een reactie.

UWV Webcare 04-06-2018 12:45 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Hallo Peggy,

Goed dat je uitzoekt hoe het zit met je inkomsten als zelfstandige naast je WIA.

Uit je bericht maak ik op dat je een baan in loondienst had, waarvoor je nu een WIA ontvangt. Naast de baan in loondienst werkte je al als zelfstandige. De behandelaar van je uitkering houdt hier rekening mee als hij de hoogte van je WIA gaat berekenen.

Is er niets in je situatie veranderd? Ook niet in je gezondheid of je inkomsten als zelfstandige? Dan kan ik me voorstellen dat je je afvraagt, waarom de inkomsten nu wel verrekend gaan worden.

Mijn advies is om je situatie voor te leggen via een bericht in Mijn UWV.
Onze collega’s kijken in je gegevens na of het klopt dat je inkomstenbriefjes krijgt. En als je de inkomsten moet doorgeven, waarom dit zo is.

Met vriendelijke groet,

Nelleke
UWV Webcareteam

Bedankt voor jullie reacties. Alleen blijven ze bij het uwv aangeven dat ze bij een wia altijd moeten verrekenen met andere inkomsten.
Ookal had ik deze inkomsten al voordat ik de wia in ging.
Vind het raar omdat ik inderdaad op internet meerdere verhalen vind van mensen waarvan de zelfstandige inkomsten die ze al hadden voordat ze in de wia kwamen buiten beschouwing worden gelaten.
Snap niet waarom dat bij mij niet gebeurd.

Maar ik zit niet voor niks in de wia en heb eigenlijk ook geen energie of de emotionele kracht om dit helemaal uit te zoeken of aan te vechten.
Zou niet weten waar ik moet beginnen en volgens mij kom je als leek ook niet ver tegen een overheidsinstelling zonder ook een rechter erbij te betrekken en dat ga ik helaas allemaal niet trekken.

Dus ik doe met pijn in mijn hart mijn bedrijf van de hand.

Nogmaals bedankt voor de reacties.

G

Dag Peggy,

Ik begrijp dat het lastig is om dit aan te pakken als dit teveel moeite zou kosten. Maar kunt ook hulp hierbij krijgen. Bijvoorbeeld via een vakbond, of via uw rechtbijstandsverzekering. Geen lid of verzekering? Mogelijk kan dan het Juridisch Loket iets in deze voor u betekenen? Of de Sociale Raadslieden in uw gemeente?