Van ziektewet naar WW en nu werkzoekende

Beste lezers,

Momenteel zit ik in een lastige situatie en hoop dat jullie misschien een goede raad voor mij hebben.

Ik heb een aantal jaren geleden mijn HBO diploma behaald. Direct na mijn afstuderen ben ik gaan solliciteren. Ik werd veel afgewezen, omdat ik te weinig ervaring had. Uiteindelijk werd ik ergens aangenomen. Het ging om een drukke eenzame baan onder mijn niveau met veel verantwoording.

Op sommige dagen werkte ik 14 uur per dag met slechts 20 minuten pauze. Van tijd tot tijd was de rusttijd tussen twee werkdagen slechts 4 uur en regelmatig had ik werkdagen zonder pauzes. Door te weinig slaapuren was ik op sommige dagen erg moe en uitgeput. Nooit ziek gemeld, omdat er vaak geen vervanging was. Ik moest steeds hogere en onmogelijke targets halen. Zelfs een korte pauze beïnvloede de target in de negatieve zin. Ondanks alle ellende deed ik het werk met plezier en haalde mijn maandelijkse targets. Daarnaast had ik tevreden klanten. Dit gaf mij veel motivatie om door te gaan.

Op een dag had ik gezondheidsklachten en was niet meer in staat om te werken. Ik kwam dan helaas in de ziektewet terecht. Na een tijdje verloor de werkgever een belangrijke opdrachtgever en als gevolg hiervan werd mijn re-integratiebegeleider ontslagen. Ondertussen boekte ik iets meer progressie op het gebied van mijn gezondheid. En ik wilde langzamerhand terug naar het werk. De werkgever was hier blij mee.

De bedrijfsarts oordeelde dat ik in staat was om bepaalde lichte werkzaamheden te verrichten. Mijn functie bestond voor 10% uit deze werkzaamheden. De resterende 90% bestond uit zwaardere werkzaamheden. Voor de zware werkzaamheden was ik al eerder door de bedrijfsarts afgekeurd. De werkgever zag helaas geen andere mogelijkheid dan om mij juist die zware werkzaamheden aan te bieden. Zelfs na het inschakelen van een arbeidsdeskundige is hiervoor geen oplossing gevonden.

Uiteindelijk liep mijn tijdelijke contract af en ik ben dan ziek uit dienst gegaan. Ik kwam vervolgens terecht bij het UWV waar ik na een aantal weken werd goedgekeurd door de verzekeringsarts. Eind 2015 kwam ik in de WW terecht. Gedurende de drie maanden WW-uitkering had ik slechts een intakegesprek bij het UWV. Verder ben ik niet meer geholpen…

Sinds mijn goedkeuring ben ik hard op zoek naar een fulltime baan, maar krijg afwijzing na afwijzing. Zodra ik na een afwijzing om feedback vraag dan krijg ik zelfs complimenten over mijn sollicitatie. Ik krijg vaak te horen dat het niet aan mij ligt, maar mijn situatie blijft hetzelfde. Soms denk ik dat het te maken heeft met mijn ziekteverleden…..

Ik weet niet meer hoe ik het moet aanpakken. Ik ben een beetje ten einde raad.

Misschien iemand die in dezelfde situatie heeft gezeten?

Of een goede raad voor mij heeft?

Alvast bedankt.

Beste Weston, welkom op het forum. Een indringend verhaal, dat is zeker. Jammer dat het uiteindelijk niet gelukt is bij de werkgever in dienst te blijven. Nog vervelender dat het nu met solliciteren niet echt lukt, wel om op te vallen maar helaas nog niet om een baan te krijgen.

Ik ben benieuwd naar waarom u denkt dat het te maken heeft met uw ziekteverleden. Bespreekt u uw ziekteverleden in uw brief of in het eerst gesprek?

Beste Weston,

Nee, UWV verschaft geen informatie aan een toekomstige werkgever over de gezondheidstoestand van een sollicitant.

Bedankt voor uw reactie. Ik heb niets te verbergen, maar in mijn motivatiebrief vertel ik niets over mijn ziekteverleden. Ik lees nu: ‘De Wet op de medische keuringen verbiedt de werkgever in een sollicitatieprocedure te informeren naar de gezondheid of het ziekteverleden van de sollicitant.’
Dus ook het UWV verstrekt geen informatie over het ziekteverleden van een sollicitant/werknemer?