Onkostenvergoeding Vrijwilligerswerk

Goedemorgen,

Ik heb een volgende vraag waar tot nu toe niemand echt duidelijk antwoord op weet.. Je mag als vrijwilliger niet meer dan 150euro onkostenvergoeding per maand krijgen, anders schijnt dit gekort te worden op bijvoorbeeld je wia-uitkering.. Maar wat als je vrijwilligerswerk voor bijvoorbeeld de Knvb,knhb of een andere sportorganisatie doet? Als je bijvoorbeeld coach, rapporteur of scheidsrechter bent krijg je een kleine vergoeding a 25euro en je krijgt de reiskosten vergoed. Maar als je bijvoorbeeld een wedstrijd moet bezoeken in Maastricht en je woont in Alkmaar dan zijn de reiskosten en je vergoeding al bijna 150euro, en dit terwijl je dan nog maar 1 wedstrijd in de maand hebt gedaan.

De vergoedingen hoeven niet opgegeven te worden bij de belastingdienst. Ik neem aan dat je als je bijvoorbeeld 4x ver bent wezen reizen en daar de kilometers voor vergoed krijgt en bijvoorbeeld 400euro in een maand krijgt, je niet 250euro van je uitkering moet inleveren omdat je die kosten kwijt bent geweest aan het maken van reiskosten. Anders zou het zo zijn dat je geld moet gaan betalen om vrijwilligerswerk te doen, dit lijkt me toch niet de bedoeling? ( de vrijwilligerswerkzaamheden zijn overigens sweekends)

Ben benieuwd wie mij hierover meer informatie kan geven.

Groet

U
uwvwebcare 19-09-2016 11:49 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Dijk01,

Logisch dat je wilt weten of een vergoeding van meer dan €150,- gekort wordt op bijvoorbeeld de WIA-uitkering.

Dit is inderdaad zo. De maximale onkostenvergoeding is €150 per maand. Dit bedrag mag niet hoger zijn dan €1.500 per jaar;
De maximumvergoeding per uur is €4,50 voor volwassenen vanaf 23 jaar. Deze bedragen zijn *inclusief een eventuele reiskostenvergoeding*.

Als je een hogere onkostenvergoeding krijgt, dan gaan wij ervan uit dat je betaald werk doet en geen vrijwilligerswerk, ook al betreft dit alleen een reiskostenvergoeding. In dit geval trekken wij het bedrag dat je hebt ontvangen dan af van je
uitkering.

Kijk hier voor meer informatie over vrijwilligerswerk:

http://www.uwv.nl/particulieren/vrijwilligerswerk/detail/vrijwilligerswerk-tijdens-mijn-ziektewet-wia-wao-wajong-uitkering

Met vriendelijke groet,

Nathalia

UWV Webcareteam

Dat betekend dus dat iemand moet stoppen met vrijwilligerswerk omdat hij meer dan voor 150 euro reist in de maand?? Dat is toch te gek voor woorden. Je doet iets vrijwillig voor de maatschappij alleen omdat je een aantal keer in de maand heel ver moet reizen en hier de kosten voor vergoed krijgt, maar deze boven de 150 euro zijn ( omdat een auto niet op water rijd) trekken jullie dit af van de uitkering?? Je gaat toch niet geld betalen om vrijwilligerswerk te doen?

U meent dit antwoord serieus? Dit kan toch niet kloppen..

Ik snap dat het zo is bepaald en staat beschreven, maar misschien kun je me vraag voorleggen bij een uitkeringsdeskundige o.i.d. Want dit is een speciaal geval namelijk. Omdat 99% van de mensen niet meer dan voor 150 euro benzinegeld kwijt is in de maand.
Zoals ik al aangaf, als je 4wedstrijden bezoekt om bijvoorbeeld mensen te coachen en hier een vergoeding van 25 euro per wedstrijd voor krijgt, maar wel je kilometers ook vergoed krijgt omdat reizen geld kost en je 4x heel ver moet reizen omdat wedstrijden door hele land worden gehouden.. Dan is dit dus 4x 25 euro + een vergoeding voor de gemaakte kosten aan benzine en zit je zo over 150euro heen, maar je hoeft de benzine toch niet uit eigen zak te betalen omdat je vrijwilligerswerk doet???