In de WW, met arbeidsbeperkingen

Beste mensen,
Een vriend van me zit sinds een paar maanden in de WW na een dienstverband van ca. 2 jaar. Hij is nu 50 jaar, heeft nooit lange tijd gewerkt en grotendeels in de bijstand of korte tijd in de WW gezeten. Als ik met mensen praat die het wereldje van de uitkeringen en arbeidsmarkt kennen, krijg ik vaak te horen dat hij eigenlijk in de WAJONG terecht had moeten komen. Er spelen bij hem namelijk allerlei beperkingen om werk te kunnen doen en te kunnen volhouden.
Op dit moment is zijn zelfvertrouwen beneden nul, hij voelt zich depressief, hij heeft zich onlangs in de schulden gewerkt doordat hij wel toeslagen heeft gekregen in de tijd dat hij werkte en zijn fysieke gezondheid is ook slecht, hij heeft veel kwalen. Dit hangt ook weer samen met zijn depressieve gevoelens.
De familie en vrienden om hem heen willen hem graag helpen weer aan de slag te komen. En iemand die naast hem staat in zijn zoektocht naar werk zou goed helpen. Een jobcoach, maar dan dus vanuit de situatie (nog) geen werk. We denken dat het zou helpen als hij een soort etiket of label krijgt voor zijn arbeidsbeperkingen. Dan wordt er meer mogelijk aan begeleiding. Is zoiets mogelijk? Kan hij gekeurd worden, als WW-er? En wat gebeurt er dan? Waar kan hij dan een beroep op doen? Het liefste zou iemand uit onze kring met hem mee willen gaan naar het gesprek over de mogelijkheden hierover. Kan dat?
Het bedrijf waar zijn broer werkt, overweegt hem voor 1,5 of 2 dagen per week aan te nemen. Kan hiervoor loonkostensubsidie worden verleend?
Kortom, veel vragen. Voordat we zijn hele doopceel bij UWV neerleggen, willen we ons graag oriƫnteren waar we moeten zijn, en wat gezien de situatie zoal denkbare mogelijkheden zijn.
Dank alvast aan iedereen die ons een beetje op het spoor van de mogelijkheden kan zetten.

UWV Webcare 08-11-2017 10:29 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Carola,

Wat een heftig verhaal, maar wat fijn dat jullie hem willen helpen!

Je geeft aan dat hij momenteel een WW-uitkering heeft. Hij ( of iemand van jullie ) zou een afspraak met de adviseur werk kunnen maken. Bij de adviseur werk zou het verhaal verteld kunnen worden, deze is er dan ook om samen naar mogelijke oplossingen te zoeken en als ondersteuning.
De adviseur werk kan ook de mogelijkheden voor een jobcoach bespreken: http://bit.ly/2slT9az.

Natuurlijk is het fijn als hij samen met iemand op de afspraak komt, dit raden wij zelfs ook aan.
Voor wat betreft regelingen voor werkgevers die een oudere werknemer in dienst nemen, vind je hier meer informatie: http://bit.ly/2hcT55t.

Mocht het momenteel zo zijn dat hij niet in staat is om te werken, dan kan hij zich ook ziek melden via Mijn UWV. Wellicht zou het dan in elk geval wat stress ontnemen voor wat betreft de sollicitatieplicht.

In elk geval heel veel sterkte en succes gewenst!

Met vriendelijke groet,
Daniela
UWV Webcareteam

Beste Daniela / UWV webcare team,

Wat bijzonder om zo een reactie van jullie te ontvangen. Dankjewel, dat helpt. Het brengt UWV een beetje dichterbij...
We hebben de door jullie geopperde mogelijkheden bestudeerd en besproken. Dat biedt best wat mogelijkheden. Ook al snappen we nog niet alles.
En we hebben samen met onze vriend - laten we hem Willem noemen - een brief gemaakt voor de werkcoach van Willem. Met wat hick ups vanwege spreekuren hebben we nu aanstaande vrijdag een afspraak kunnen regelen bij het UWV-kantoor van Willem. Zijn broer gaat mee!
Voor nu nogmaals bedankt. Ik zal proberen om terug te melden hier hoe het loopt met Willem.

Hartelijke groet, Carola

Bedankt voor reactie.