Definitie bedrijfswinst - bruto of netto?

M
marcomaster 22-10-2009 09:13 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste leden,

Ik ben op de hoogte met de berekening zoals deze op de website staat vermeld. Ik wil graag weten hoe het UWV kijkt naar de bedrijfswinst. Dit is het derde jaar dat ik vanuit de WAO als zelfstandig ondernemer werk. Bedrijfswinst is mijn omzet min de bedrijfskosten. Dit is mijn bruto inkomen, de ‘praktische restverdiencapaciteit’. Gaan hier nog de starters aftrek en zelfstandige aftrek vanaf? En mijn 2e vraag is, wordt het maatmanloon geïndexeerd? Als ik namelijk 5 jaar geleden bv 2000 euro bruto verdiende dan zou dat inmiddels meer moeten zijn.

met vriendelijke groet,

Marco Master

met jou ben ik daar ook erg benieuwd naar

gr. Megan

@ Marco Master en Megan,

Hoe het precies met je zelfstandigenaftrek zit kan ik je niet precies vertellen. Maar je boekhouder zou je dat zo kunnen vertellen. Heb je die niet dan kun je altijd even de belastingdienst bellen. Ik ben dan ook samen met jullie benieuwd hoe dit eigenlijk gaat. Mocht een van jullie er achter komen zou je dan willen posten? Handig voor meer mensen.

Ten aanzien van het maatmanloon kan ik wel wat vertellen. Dat wordt ook geindexeerd. Mijn volgt bij de indexering de gemiddelde loonontwikkelingen per branche. Concreet betekent dit dat sommige maatmanlonen wel stijgen en andere niet. De indexering vindt plaats op basis van informatie van het Centraal Buro Statistiek.

Kun je daar verder mee? Hoor graag reacties van een van jullie, of allebei natuurlijk.

Succes, Peter L.

M
marcomaster 24-10-2009 14:28 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Hoi Peter,

Bedankt voor je reactie. Ik had de eerste vraag al aan mijn boekhouder gesteld, maar die wist niet precies hoe het UWV zou rekenen. Ik zal de belastingdienst eens bellen en vragen hoe zij hierin staan. De uitslag zal ik hier posten.
het antwoord op de tweede vraag is helder.

Ik zou als UWV zijnde de regels, v.w.b. de herberekening en eventueel terugbetalen van je uitkering, in deze economisch ongunstige tijd, wat soepeler handteren danwel bevriezen. Er is immers niemand bij gebaad als je (wederom) in een volledig uitkeringsafhankelijke situatie tercht komt.

Groet, Marco Master

M
marcomaster 20-11-2009 16:15 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Ik heb nog geen uitsluitsel van de Belastingdienst gekregen maar ik heb wel op de website van de "doorpakkers" de volgende berekening gevonden.

http://www.doorpakkers.nl/documenten/berekening-verrekening.xls

Het is een Excel bestand waarin je je eigen fiscale gegevens kunt invullen.

Bericht voor de moderators van dit board, indien bovenstaande link naar een andere website niet is toegestaan, dan verontschuldig ik mij hiervoor en verzoek u het gehele bericht te verwijderen.

tot zover,

Groet, Marco Master.

Beste Marco ik heb de link gechecked en deze link is (dik) in orde. Ook handig voor andere zzp-ers,

groet,
Peter L. (moderator)

M
marcomaster 26-11-2009 07:43 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Hoi Peter,

Bedankt voor de reactie. Ik hoop inderdaad dat er meer mensen gebruik kunnen maken van de berekening.

Groet, Marco Master

W
wendelien 03-02-2010 15:45 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Ik begrijp die berekening niet.
Dus kan iemand mij vertellen of het gaat om fiscale winst (met aftrek zelfstandigenaftrek) of bedrijfswinst?
bedankt alvast!
Wendelien

Beste Wendelien, ik weet het antwoord op je vraag niet, maar je zou hem ook aan je accountant/boekhouder kunnen vragen of anders aan je belastingconsulent. Graag horen we dan het antwoord op de vraag op het forum terug, als je dat wilt geven natuurlijk!

Of weet Marcomaster meer?

Hoi allemaal

Dit is ook al een hele tijd mijn brandende vraag, maar al, wat ik gedaan heb een ik heb er geen duidelijk antwoord op gekregen, mijn boekhouder weet het niet, het UWV zegt, ga maar aan het werk en we zien achteraf wel wat er uit komt, en dat wilde ik nu juist voorkomen, problemen genoeg gehad.

Ik dacht dat ik op de site van het WAO forum, gelezen had dat de zelfstandigen aftrek niet mee mee telde, dus weer bij de fiscale winst opgeteld word, en zo ook met de investeringsaftrek, maar zeker weten doe ik het niet en kan de betreffende site ook niet meer terug vinden.
Verder ben ik erg nieuwsgierig naar de auto van de zaak ( de fictieve bijtelling ) en de premie's voor je pensioen, als ZZP-er
Ik zou ook graag de wettelijke tekst zien, om te zien hoe deze regels gehanteerd worden.
alvast bedankt

Verder een duidelijke berekening

J.J

Beste allen, het heeft mij ook nog even beziggehouden dus ben ik op zoek gegaan naar meer informatie.

Ik vond deze informatie op no-handicap.nl:
[quote]Dat kan als startende ondernemer en ook op de lange termijn als aanvulling op je winst. Als je inkomsten hebt uit je bedrijf, gaat het voor het UWV om je brutowinst. De brutowinst is je omzet (wat je van je klanten ontvangt) min de kosten die je voor de bedrijf hebt gemaakt. Dit zijn de bedrijfskosten. Het UWV accepteert dezelfde bedrijfskosten die de belastingdienst accepteert. Van de brutowinst mag je voor de berekening van je arbeidsongeschiktheid niet
je startersaftrek of zelfstandigenaftrek meenemen.[/quote]

Volgens dezelfde site zijn dit de http://www.achmeapersonenschade.nl/ Laatste update van de site is 2008 maar ik ga er vanuit dat er nog veel overreind staat. Je accountant kan in ieder geval even meelezen.

Ik hoop dat jullie er verder mee kunnen komen. Graag reacties.

Groeten
Peter L.

uwv rekent op de volgende manier

resultaat min de kosten dus VOOR de belasting dus de bedrijfsauto je mobiel je bedrijfsgasrekening mag je van de winst aftrekken maar helaas zelfstandige aftrek niet
bij mij loopt dit drama al jaren zit nu een advocaat op en die zoekt alles uit voor me hopelijk heeft mijn eigen zaak nog zin maar hoe uwv rekent gaat het er ernstig op lijken dat je er beter mee kan stoppen .

Beste Iked,

Dat klinkt niet best, ik hoop voor jou op een postief resultaat. In ieder geval wel bedankt voor je bijdrage! Mocht je meer weten over je bedrijf en hoe dit nu zit dan hoor ik dat graag van je terug!

H
henriette 02-06-2010 14:13 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste j.j.

Ook ik heb dezelfde vraag en probeer al een tijdje te berekenen wat ik op mijn uitkering zal moeten gaan inleveren. Ik ben nu een jaar als zelfstandige aan de slag en de eerste jaarrekening is gemaakt. Niemand kan mij blijkbaar voorrekenen wat dit concreet zal gaan betekenen voor de (gedeeltelijke) WAO uitkering die ik heb.En als ik de vragen en antwoorden lees op dit forum ben ik niet de enige. Ik wordt begeleidt door een reintegratiebureau die het mij niet kan vertellen en mij verwijst naar het UWV, de arbeidsdeskundige van het UWV verwijst mij door naar het reintegratiebureau, mijn boekhouder weet het niet en het UWV kan het mij ook niet vertellen.
Ik vind het frustrerend dat ik zelf allerlei getallen door moet geven aan UWV, belastingdienst en een vette rekening moet betalen voor het laten maken van een jaarrekening, maar dat het te moeilijk schijnt te zijn om een concrete en realistische berekening te maken van wat mijn (beperkte) winst zal gaan betekenen voor mijn uitkering. En dus maar afwachten of ik mijn geld ga sparen om het later terug te kunnen betalen aan het UWV of toch maar op vakantie en het opmaken ??

Beste Henriëtte,

Vervelend dat je steeds wordt doorverwezen en uiteindelijk nog steeds niet weet wat je te wachten staat. Een vakantie is aanlokkelijk maar terugbetalen niet!
In principe is het niet je re-integratiebedrijf die er voor moet zorgen dat je weet wat het voor je uitkering gaat betekenen. Dat is echt het terrein van UWV. Zij zullen echter eerder zeggen dat je gewoon je cijfers moet blijven insturen en dat zij op basis daarvan wel de beslissing nemen. Begrijpelijk want dan heb je alle getallen op een rij. Maar wel vervelend want je weet niet wat je moet doen.

Als ik het goed begrijp gaat het jou dus niet zozeer om wat er als bedrijfswinst wordt gezien maar wel hoe die berekening precies gaat? In de brochure `http://winkel.weldergroep.nl/;jsessionid=F0DAEC892C3E1347654A9D1098B95357?__stateless=F0DAEC892C3E1347654A9D1098B95357 kun je een berekening lezen. Concreet komt het er op neer dat je jaarwinst naar winst per maand wordt gerekend. Daarna volgt de berekening waarbij je maatmanloon min maandwinst maal 100% gedeeld door maatmanloon doet. Het getal dat je daaruit krijgt is je arbeidsongeschiktheidspercentage. Je weet dan ook of je moet terugbetalen.

Kun je daar verder mee?

Goedemorgen allemaal,

Het schijnt nog steeds niet duidelijk te zijn wat / of welke bedrijfswinst er gerekend wordt bij het UWV, Ik heb pas weer mijn cijfers ingeleverd bij het UWV, en per kerende post had ik de conclusie van het UWV, er schijnt wel iemand te zijn die het weet.

j.j

Dag Janssen,

ben benieuwd, hoor graag van je terug als je meer weet.

al is dit bericht al wat ouder wil ik er toch even op reageren mischien dat ik er toch iemand mee helpen kan

ik werk vanaf 2003 voor mezelf vanuit wia en is een lange strijt geweest met de heren en dames van het uwv maar dat hele verhaal zal ik julie besparen
nu weet ik inmiddels eindelijk door de hulp van een advocaat dat uwv kijkt naar resultaat min de kosten dus zelfstandigen aftrek dat zit er dus niet bij

zo blijkt dat dus ook dat uwv geen rekening houd met mindere tijden en als je het ene jaar wat slechter heb gepresteerd en het andere jaar weer wat goed wil maken ,,zo werkt het dus ook helaas niet

zo heb ik ook van mijn advocaat gehoord als je heel erg goed je best doet en dus echt zelfstandig werk zonder uitkering en dat hou je 5 jaar vol dan vergooi je de wia rechten en je dus geen recht meer hebt op je uitkering positie die je vroeger had .

kortom blijf vragen bij uwv dat je EERST alles duidelijk op papier wil en duidelijke afspraken maken ik heb er genoeg van geleerd inmiddels . :?

beste edwt, dank voor je bijdrage. Discussie is misschien al wat ouder maar je aanvulling is welkom want volgens mij is dit onderwerp nog steeds actueel.

D
duivenvoorden 19-09-2010 11:23 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste edwt (en andere forumleden), Ik heb je bericht gelzen en vooral het gedeelte van het ene jaar slecht en het andere jaar..... Mag ik daaruit opmaken dat je niets van je winst aan je algemene reserves mag toevoegen? Ik ben ook al een tijd bezig om van het UWV informatie te krijgen maar dat wil niet echt vlotten.

Ik kan mij voorstellen dat je toch wat van je winst aan de algemene reserve mag/moet toevoegen om als bedrijf wat vlees op je botten te krijgen. Anders ben je met een minder jaar meteen klaar met ondernemen.

En hoe zien ze het als je een auto gaat leasen op de zaak. Als ik 70% moet afdragen aan het UWV kan ik net zo goed mijn winst drukken door een auto te leasen. Dan komt er wel wat bij je inkomen maar dat is flink lager dan het leasebedrag, toch?

Ik zit met het zelfde probleem, werk als ZZP-er , en ik kan niet echt duidelijk krijgen wat er nu gerekend wordt en waar, of wat er wel bij hoort en niet, het UWV weet het wel, want ik stuur al een aantal jaren mijn cijfers op, en eigenlijk geen problemen, maar ik ben toch razend nieuwsgierig naar de berekening.
Ik denk toch dat als je je jaarrekening hebt, en daarnaast je aangifte inkomsten belasting in de meeste uitgebreide vorm, met reserveringen leaseauto's enz, investeringsaftrek, zelfstandigenaftrek, fictieve bijtelling auto van de zaak, en de kosten welke de belastingdienst accepteert als bedrijfskosten, moet het toch mogelijk zijn om een rekenmodel in elkaar te zetten, waar iedereen maar toch zeker een boekhouder of accountant, uit de voeten kan.

Ik blijf nieuwsgierig

beste allen, ook mijn nieuwsgierigheid is nog niet bevredigd. Ik zal UWV webcareteam eens vragen.

groet,
Peter

Via UWV krijg ik http://www.uwv.nl/particulieren/brochures/brochures/WB11003931.aspx ter informatie.

Onder het hoofdstuk belastingzaken op pagina 12 staat informatie over zelfstandigenaftrek en hoe UWV hier rekening mee houdt.

Ik krijg net een brief van het UWV, dat er geen aanleiding is, gezien de resultaten van het onderzoek, om mijn uitkering te wijzigen.

Verder niets:

justmike73 21-04-2017 21:16 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Deze discussie is inmiddels al wel oud maar helaas nog steeds aan de orde.
Ook ik ben volledig afgekeurd (80% WAO) en heb besloten dat ik toch iets wilde doen.
Nog voor ik begon was ik bezig met antwoorden te ontvangen van het UWV maar dat is niet zo simpel. Uiteindelijk kreeg ik een schatting van wat ik per maand kan bijverdienen. Maar daar zijn geen rechten aan te ontlenen en pas aan het eind van het jaar zal UWV kijken of door indexeren en of andere wijzigingen dat bedrag goed, hoger of lager zou moeten zijn. Zeer lastig dus om op die basis ook maar een plan te maken.
Dan is er nog de bruto bedrijfswinst. Hoe kijkt UWV daar naar en wat zien zij als daadwerkelijke verdiensten uit werkzaamheden?
ik ben ZZP'er en dus per uur betaald. Echter moet ik daarvan ook alles betalen. Gereedschappen, voorraad, verzekeringen, autokosten, enz. Kan ik deze kosten in mindering brengen?
Wat ik tot op heden echt weet en mijn accountant kon uitleggen is dat het UWV aan het eind van het jaar van de belastingdienst een kopie zal ontvangen van de winst- verlies rekening. En daar staat onder de streep wat er is verdient (of niet).
Het grootste probleem is dat er simpelweg geen enkel loket is bij het UWV waar men ook antwoord kan geven op al je vragen. De arbeidsdeskundigen afhankelijk zijn van andere afdelingen en je als klant dus gevangen zit in een web waar geen doorkomen aan is.
Het UWV blad perspectief geeft ook aan dat zij enorm veel vragen ontvangen. Daar gaan ze ook wat mee doen.
Maar zelf heb ik mijn arbeidsdeskundige maar weer een mail verzonden om hopelijk duidelijkheid te krijgen. En dan hoop ik hier ook voor anderen weer een beetje informatie te plaatsen. Als advies heb ik wel om indien u een contactpersoon heeft bij het UWV daar aan te geven dat de informatie beter moet en ook minder vrijblijvend. Tenslotte willen we allemaal juist weer aan de slag en is goede samenwerking met UWV essentieel.