uwv en freelancen

goedemiddag,

even een vraagje.
ik heb werk sinds 8 jaar als freelancer en daarnaast werk ik in loondienst.
het afgelopen jaar heb ik echter niets verdiend als freelancer.
sinds deze week zit ik in de ww en kan ik mogelijk weer aan de slag als freelancer.

hoe moet ik dit aangeven bij de WW?

bovendien, wat is het verschil tussen als zelfstandige ingeschreven staan bij de kvk en alleen freelance bijverdienen zonder kvk. ik dacht nl altijd dat het verplicht was om je in te schrijven, ongeacht hoe je bijverdient.

heeft dit bv te maken met premie zorgverzekeringswet?

ik ga maar een paar uur per week freelance werken dus ben op zoek naar de meest gunstige manier.

alvast heel erg bedankt!

UWV Webcare 30-11-2018 14:53 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Hallo Piethof,
Goed dat je weer aan het werk kunt als freelancer! Het is belangrijk om door te geven dat je weer aan het werk gaat. Dat doe je met het Wijzigingsformulier WW. Je vindt dit formulier op Mijn UWV onder 'doorgeven en wijzigen': https://www.uwv.nl/particulieren/mijnuwv/index.aspx

UWV kent twee vormen van zelfstandig ondernemen. De eerste is werken als zelfstandige en de tweede noemen we "overige niet-verzekeringsplichtige werkzaamheden". UWV bepaalt onder welke categorie je werkzaamheden vallen. Daar zijn bepaalde criteria voor en die kun je hier vinden:
https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/ik-word-werkloos/detail/kan-ik-een-ww-uitkering-krijgenik-ben-zelfstandige-en-word-werklooswanneer-zien-wij-u-als-zelfstandige

Het maakt zoals je ziet wel uit of je wel of niet ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel maar het is niet het enige criterium.

Het gevolg van deze beoordeling is van belang voor je uitkering. In beide gevallen worden de uren die je werkt (en maandelijks doorgeeft) verrekend met je WW-uitkering. Maar: als je overige niet-verzekeringsplichtige werkzaamheden doet is de verrekening niet blijvend; als je weer minder gaat werken gaat je WW weer omhoog.

Als je werkt als zelfstandige is de verrekening van inkomsten wél blijvend. Als je weer minder uren gaat werken blijft de korting hetzelfde. Hier staat dat uitgelegd: https://www.uwv.nl/particulieren/eigen-bedrijf-starten/starten-vanuit-ww-uitkering/ik-wil-eigen-bedrijf-starten/detail/mogelijkheden-om-bedrijf-te-starten-vanuit-ww/ik-begin-mijn-bedrijf-zonder-startperiode-met-behoud-van-ww

Ik adviseer je om bij de wijziging door te geven dat je als freelancer gaat werken. Bijvoorbeeld in de vorm van "paar uur per week freelance werk".
Veel succes met je plannen!

Met vriendelijke groeten,
Harold
UWV Webcare Team