Re-integratie traject doorlopen en nu zelf consulent

*Re-integratie traject doorlopen en nu zelf re- integratieconsulent*
**

Annet heeft 5 jaar geleden te maken gekregen met kanker. Haar eigen werk kon zij niet meer doen en zij kwam in de WAO terecht. En zij maakt van haar eigen ervaringen gebruik om andere mensen naar een nieuwe baan te begeleiden. Haar motto is inspirerend voor iedereen die in een re-integratietraject zit: r e-integratie is voor veel mensen een spannende sprong in het diepe. Achteraf blijkt het vaak allemaal wel mee te vallen. Kijk maar naar mij!'

Onzekerheid**
Nadat ik hersteld was van kanker ben ik in een re-integratie traject terecht gekomen. Het re-integratietraject starten was voor mij een hoge drempel. Ik voelde me erg onzeker over het UWV omdat ik afhankelijk was vanwege mijn uitkering. In mijn beleving was het UWV een instituut dat heel gemakkelijk beslist dat je plotseling geen uitkering meer krijgt. Ik wilde wel graag weer werken maar ik wilde natuurlijk geen financiële problemen. Ik heb ook mijn vaste lasten te betalen zoals mijn huur en de zorg voor mijn thuiswonende kinderen. Ik kan echt niet zonder inkomen komen te zitten.

**
Hulp nodig??**
In het re-integratietraject kreeg ik hulp van een re-integratieconsulent en een arbeidsdeskundige. Dit vond ik moeilijk te accepteren. Ik kan toch best zelf werk zoeken en vinden? Heb ik echt hulp nodig van een ander? Ik was vooral te trots om hulp van iemand anders te vragen of te accepteren. Ook moest ik ineens gaan nadenken over wat mijn kwaliteiten zijn. Ja, dat wist ik ook niet, nu ik maar voor een gedeelte aan het werk kon. Dan zat ik nog met de vraag: wie neemt mij nu nog aan? Ik kan maar gedeeltelijk werken en ik ben bijna 40.

Ik had goed contact met mijn re-integratieconsulent en arbeidsdeskundige (iemand van UWV). We maakten duidelijke afspraken en ik kon met elke vraag die ik had goed terecht bij hen. Dit gaf mij het vertrouwen dat zij mij serieus namen en dat ik niet onzeker hoefde te zijn om plots zonder inkomen te komen zitten. Door veel geduld te hebben en alles uit te leggen hebben zij mij goed geholpen om inzicht te krijgen in mijn situatie en mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zoals dat ik met bepaalde hulp of middelen, veel meer zou kunnen doen dan gedacht. Zoals halve dagen werken, aangepast meubilair en een aangepaste computer met spraakherkenningsoftware.
Het vertrouwen en het goede contact tussen je re-integratieconsulent en arbeidsdeskundige is daarom naar mijn mening erg belangrijk. Er bleken toch wat werkgevers geïnteresseerd te zijn in mensen die, net als ik, maar gedeeltelijk kunnen werken.
**
Re-integreren valt best mee**
In het begin van mijn re-integratietraject was het even wennen aan mijn nieuwe baan. Maar eenmaal bezig, kwam ik erachter dat ik veel meer kon dan ik dacht.
Met behulp van mijn re-integratieconsulent is er gezorgd voor aangepast meubilair en een aangepaste computer met spraakherkenningsoftware op de werkplek zodat ik het werk kan uitvoeren. Dat gaf mij zelfvertrouwen en motivatie want ik kon weer aan het werk met een beetje extra hulp.

8 jaar later, ben ik zelf re-integratieconsulent geworden. Ik wilde graag lotgenoten helpen om na een ziekte periode weer de draad op te pakken naar werk. Ik zie veel herkenbare dingen in mijn cliënten. Vooral de onzekerheid dat zij afhankelijk zijn van een uitkering en wie hen zal aannemen. Als ondersteuning geef ik mijn cliënten mee dat die onzekerheid heel normaal is.
Gelukkig raak je niet direct je inkomen van UWV kwijt als je gaat re-integreren. En ben je eenmaal aan het werk dan is je inkomen toch hoger dan je uitkering.
Re-integratie is voor veel mensen een spannende sprong in het diepe. Achteraf blijkt het vaak allemaal wel mee te vallen. Kijk maar naar mij!
**
Mijn tips aan anderen**
• Laat je goed informeren
• Durf om hulp te vragen
• Durf vragen te stellen om inzicht te krijgen in je mogelijkheden
• Sta open voor je re-integratie
• Ga ervoor!

Wil jij reageren op dit verhaal of heb jij ook iets meegemaakt en wil je dat met anderen delen?
Plaats dan een reactie of neem contact op om je aan te melden en vertel je eigen verhaal.
Dit kun je doen via .