Ik blijf vechten om mijn opleiding te behalen

*Lana heeft schizofrenie: Zij volgt de studie milieunatuurwetenschappen aan de Universiteit.
“Ik blijf vechten om mijn opleiding te behalen!” *

*Mijn ziekte *
Een kenmerk van schizofrenie is dat er een psychose kan optreden. Dat houdt in dat ik het fictie en werkelijkheid door elkaar kan halen. Dit kan leiden tot bijvoorbeeld: wanen, hallucinaties en in wisselende mate emotionele, denk- en gedragsstoornissen. Gelukkig heb ik dit de laatste tijd goed onder controle met mijn medicatie. Ik wil graag iets bereiken in mijn leven en wil mijn ziekte niet de overhand laten nemen.
**
Studeren **
Ik heb na veel overleg met mijn ouders, leraren en specialisten een keuze gemaakt om te studeren aan de universiteit. Ik volg momenteel de studie natuurwetenschappen.
Ik probeer elke dag een uurtje aan mijn studie te werken. Dat is niet altijd even gemakkelijk om te doen. Soms heb ik gewoon zin om even wat leuks voor mijzelf te gaan doen. Studeren met mijn ziekte is namelijk net even wat intensiever dan voor een gezonde student.
Wat mij vaak wel helpt om toch te studeren is: te denken aan wat ik graag wil bereiken. Meestal lukt het me dan wel om dat uurtje in te vullen. Ik zit nu in het tweede studiejaar en het verloopt goed tot nu toe. Ik ben erg tevreden over mijn keuze voor deze opleiding en met mijn beperking lukt het toch aardig. Vorig jaar verliep het een tijdje even niet zo goed. Ik kan niet heel goed met anderen samen werken en dat maakte dat ik een beetje in een dipje terecht kwam. Er werd toch wel aardig wat van mij verwacht. Ik moest aan projecten werken samen met andere studenten. Dat ging vaak gewoon niet goed omdat zij moeilijk rekening met mij konden houden. Dat maakte dat ik wat vertraging opliep in mijn studie. Ik kreeg gelukkig begeleiding vanuit school. Ik had de mogelijkheid om, in geval van obstakels, mijn begeleider van school te bellen. Zij ondersteunde mij dan om alternatieven te zoeken om toch te behalen wat er van mij verwacht werd.
Ook is er bij mij op school de mogelijkheid om een training te volgen. Deze training zorgt ervoor dat je beter kunt omgaan met je beperking tijdens je studie. Ik heb deze gevolgd omdat je toch te maken hebt met anderen die je niet altijd zullen begrijpen. Als je dan zelf door hebt hoe je bepaalde situaties kunt opvangen of compenseren dan maakt dat je studieperiode een stuk comfortabeler.

*Prestaties *
Vanwege mijn schizofrenie heb ik ook een aantal medicijnen om mijn ziektebeeld onder controle te houden. Een voordeel daarvan is dat ik heb gemerkt dat ik veel minder problemen heb met mijn korte- termijngeheugen. Maar het is niet geheel weg. Als ik soms bezig ben met mijn huiswerk, kan ik soms kwijt zijn waar ik mee bezig ben. Dat is wel een belemmering van mijn ziekte. Gelukkig is mijn opleiding op de hoogte van mijn ziekte en kan ik extra lessen volgen en mag ik langer doen over tentamens. In bepaalde gevallen heb ik zelfs de mogelijkheid een extra tentamen te mogen maken. Dat geldt vooral als ik tijdens een tentamen niet meer weet waarom ik hier zit. Op zulke momenten vul ik dus ook niets in want dat lukt niet als je niet weet waar je mee bezig bent. Ik ben ook afhankelijk van een pc voor mijn studie. Door mijn medicijnen is mijn handschrift heel moeilijk te lezen.
Helaas hebben mijn medicijnen ook nog negatieve invloed op mijn studieprestaties. Dat maakt dat ik harder mijn best moet doen om de stof goed te begrijpen. Maar ik kan onmogelijk stoppen met de medicatie dus ik blijf vechten om deze opleiding te behalen.

*Toekomst*
Als ik mijn studie heb afgerond dan wil ik wel graag werken. Ik weet nog niet goed wat mijn mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt gezien mijn ziektebeeld. Maar ik zou graag binnen bij een onderzoeksbureau willen werken. In elk geval moet ik kunnen werken met computers dus geen notulen schrijven tijdens vergaderingen bijvoorbeeld. Want ik kan alleen aantekeningen maken op de computer.
Wat ook belangrijk is, ik moet veel zelfstandig kunnen doen met de mogelijkheid op ondersteuning.
Ik weet wat ik wil en ik weet dat er genoeg begeleiding is naar werk voor mensen met een beperking. Als ik stage moet lopen voor mijn opleiding, zal ik zeker gebruik gaan maken van deze ondersteuning.

*Mijn tips*
• Waar een wil is, is een weg! Als jij wil studeren met een beperking, gewoon doen.
• Maak gebruik van alle ondersteuning die er is
• Probeer voor jezelf na te gaan wat je mogelijkheden zijn, zo kun je beter met je situatie omgaan.
• Houd je eigen tempo