Ziektewet-uitkering

Dag Peter,
Ik zit weer met een gecompliceerd probleem .Ik ga proberen het uit te leggen.
Op 15 januari ben ik gaan werken via een uitzendbureau voor 20 uur per week. In het begin ging het goed maar na 3 maanden werken werden mijn gezondheidsklachten alleen maar erger, dus heb ik me op 22 april weer ziek gemeld bij mijn werkgever. Na een paar dagen kreeg ik bezoek van een medewerker van Acture http://www.acture.nl/Over_acture/welkom_bij_Acture.html die mij vragen stelde en kort daarna is weggegaan. Acture heeft mij aangemeld bij het Uwv die mijn ziektewetuitkering zou gaan uitbetalen. Een paar dagen later kreeg ik een brief van Uwv en daar stond in dat de ziektewetuitkering is afgewezen. Beslissing en motivering: om een ziektewet uitkering van ons te krijgen moet u:

  • een werknemer met beperkingen zijn op het moment waarop u in dienst komt bij een werkgever, of
  • een werknemer met beperkingen zijn, omdat aan u tijdens de duur van het dienstverband en Wia-uitkering is toegekend.

Aan de twee voorwaarden hierboven voldoe ik wel, maar Uwv ontkent dat omdat ik een WIA-uitkering ontvang van ASU (verzekering van Loyalis)
Acture heeft een bezwaarschrift ingediend bij Uwv tegen de afwijzing.
Kortom, ik wordt nu van het kastje naar de muur gestuurd met als resultaat, geen cent ontvangen sinds mijn eerste werkdag. Ondertussen zit ik nog steeds thuis (ziek!)
Peter, is dit een beetje duidelijk voor jou en wat kan ik hiermee doen?
Alvast bedankt.

Beste Wahid, sorry voor late reactie, ik heb over je post heen gelezen...

Dit is inderdaad wel ingewikkeld. Je krijgt een WIA-uitkering van Loyalis omdat je als ambtenaar hebt gewerkt. Je bent vervolgens ziek gemeld. Acture, als uitvoerder van de ziektewet van de uitzendbranche moet onderzoeken of zij of UWV je moet betalen. Is er sprake van een WIA-uitkering dan zou UWV dat moeten doen, omdat je in een vangnet valt en daarmee tot de doelgroep van UWV hoort. Het is logisch dat Acture dit uitzoekt. Ik vermoed dat UWV wel ziet dat jij een uitkering hebt maar dat Loyalis deze als eigen-risicodrager uitbetaalt. Daarmee zou het logischer zijn dat Acture naar Loyalis stapt. Hebben zij ook al contact gehad?

Ik zal UWV webcare vragen om een reactie.

(ps ik ben even afwezig ivm vakantie, dus reageer pas na 5 augustus)

U
uwvwebcare 12-07-2013 10:10 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Wahid,

Ik stel mij voor dat er iets is misgegaan met het aanvragen. Mogelijk is er een ziektewet-uitkering aangevraagd voor jou als uitzendkracht (uitzendkrachten hebben soms recht op ziektewet van UWV en soms van Acture, afhankelijk van waar het uitzendbureau is verzekerd).

Heb je echter een no-riskpolis op basis van je WIA-uitkering? Dan zou UWV het loon bij ziekte moeten vergoeden, ongeacht waar het uitzendbureau verzekerd is.

Mogelijk heeft het uitzendbureau je ten onrechte ziekgemeld als uitzendkracht. In dat geval is je uitkering formeel afgewezen, omdat men een verkeerde aanvraag heeft gedaan. Een andere optie is dat je geen no-riskpolis (meer) hebt. In dat geval kom je als WIA-uitkeringsgerechtigde toch niet in aanmerking voor een ziektewetuitkering.

Je ziet, ik kan niet met zekerheid een antwoord geven. Ik raad je daarom aan om contact op te nemen met UWV Telefoon (0900 – 9294). Mijn collega kan de reden voor de afwijzing voor je uitzoeken.

Actuele informatie over de no-riskpolis vind je http://bit.ly/18aPkSF.

Met vriendelijke groet,

Robert
UWV Webcare Team
http://www.uwv.nl/webcare

L
Leon_BOW 12-05-2014 10:32 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Deze topic is nu gesloten. Nieuwe reacties worden niet langer geaccepteerd.

L
Leon_BOW 12-05-2014 10:32 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Deze topic is nu gesloten. Nieuwe reacties worden niet langer geaccepteerd.