Ziektewet korte ww duur en zwanger

.

Beste Chariss,

Gefelicteerd met je zwangerschap! Ik kan mij voorstellen dat er veel op je afkomt. Je hebt vragen over de WAZO, ik zal ze voor je beantwoorden. Maar ik heb ook vragen: na de 2 jaar ziektewet, heeft er toen een wia-keuring plaats gevonden? Wat was de uitkomst en waarom? En wanneer is je uitrekendatum?

In ieder geval is het zo dat als je binnen 10 weken na een verplichte verzekering bevalt (en op grond van je ww ben je dus verzekerd dan heb je recht op de WAZO.
Daarna niet meer. Er is volgens mij wel een mogelijkheid om je dan vrijwillige te verzekeren voor de ziektewet, maar dat ook voor jou kan weet ik niet. Deze mogelijkheid wordt gebruikt door vrouwen die eerder stoppen met werk en ontslag nemen. Je moet dan wel binnen 4 weken doen nadat je stopt met werken. Ik weet dus niet of het ook opgaat voor het ophouden van WW. Maar dat kun je zelf navragen bij de afdeling vrijwillige verzekeringen: die kun je even bellen via: (020) 752 42 90.

Of je recht hebt op ziektewet: voor mij is belangrijk om te weten wat er is gebeurd bij de wia beoordeling/na 2 jaar ziekte. Bij terugkeer van zelfde klachten heb je mogelijk recht op een herbeoordeling van de WIA.

Ik hoor graag van je.
Groet,

Peter

Ik zal het nog eens uitleggen,

Ik heb net een ziektewet van volledig 104 weken achter de rug, voor die 2 jaar ziektewet heb ik een jaar in de ww gezeten maar op het einde van die 1 jaar ww was ik hoog zwanger en ziek oor zwangerschap. Zoedoende kwam ik na me wazo in de ziektewet terrecht en hield ik nog 16 dagen ww over.

Nu heb ik na die 2 jaar ziektewet wel een wia aangevraagd alleen werd ik goed gekeurd (wel stom want ik was tijdens de keuring 6 maanden zwanger, en werden de klachten waar ik mee in de ziektewet kwam juist alleen erger depressie bekkenklachten rugklachten miqrene enz enz) maar goed ik heb er verder niks tegen gedaan, en ik ben bijna 2 maanden verder na mijn uitkomst van de wia keuring en nu wil ik dus mijn ww aanvragen omdat ik zo ook nog recht kan hebben op mijn wazo,want ik heb net lang meer voor mijn uitrekendatum.

Maar ik ik ben ook zo gesloopt door mijn klachten vooral nu op het einde, dat ik gewoon mezelf afvraag of ik recht heb op iets van een ziektewet als ik alsnog tijdens me 16 dagen ww ziekmeld.

Het is namelijk geen leugen, ik zie geen andere optie omdat ik goedgekeurd ben terwijl ik hoogzwanger ben met klachten waar ik juist ooit in die 2 jaar ziektewet terrecht kwam (door mijn eerste zwangerschap namelijk.)

ik hoop dat je wat antwoorden hebt

Nogmaals nee ik heb me nog niet ziekgemeld, ik sta op het punt me ww aan te vragen ,omdat mijn uitrekendatum dan nog binnen die 10 weken na einde verzekering valt.

alvast bedankt,

beste Charris, dank voor je vraag. Het ligt ingewikkeld. Heb je nog tijd om bezwaar te maken? Dat ligt in ieder geval voor de hand.

Je kunt je ziekmelden binnen de ww. Maar je hebt ook al een wia-keuring gehad. Dan zou een herbeoordeling aanvragen meer voor de hand liggen dan je nu ziekmelden. Je hebt maar kort recht op WW. Je krijgt pas een ziektewet na 13 weken. Ik zet je vraag daarom ook nog even uit. Zopdra ik meer weet laat ik van mij horen.

Ik was namelijk bang dat bezwaar in dienen toch geen nut zal hebben, aangezien ze me ook goed hebben gekeurd.

Daarom dacht ik aan de ziektewet als het strx in de ww niet meer te doen is ,ik wil graag weten of ik recht heb op een ziektewet binnen 16 dagen ww.

Ik weet me echt geen raad. ik hoop gauw van je te horen.

Hartstikke bedankt voor de moeite

Beste Chariss,

Ik snap het. Wat je nu probeert te doen is om toch nog een uitkering te krijgen zonder bezwaar te maken. Het is begrijpelijk als je denkt dat bezwaar geen zin heeft. Aan jou de keuze uiteraard. De consequentie is dan wel dat het ingewikkelder wordt. Voor een hopelijk niet volgende keer is het beter om een beslissing aan te vechten. Ben je nog binnen de bezwaartermijn dan is bezwaar mogelijk. Maar ik begreep dat dit niet meer kan? Is al het al langer dan 6 weken geleden dat je de beschikking hebt gehad?

Ik ben inmiddels ook wat verder. Een ziektewet nu aanvragen zal worden afgewezen omdat je nog in de wachttijd zit. Dat is de eerste 2 jaar ziektewet. En als je je weer ziek meldt is dat binnen 4 weken na de wachttijd. Een ziektwetuitkering zal dan ook worden afgewezen. Daarom ligt een herbeoordeling WIA meer voor de hand. Dat heeft alleen zin als de klachten waar je al voor bent beoordeeld zijn verergerd.

Als je na je ww recht binnen 4 weken ziekmeld, kan er recht bestaan op een ziektewet, je valt dan in een nawerking van de ziektewet.
Maar dit alles kan worden gezien als een constructie om alsnog een uitkering te krijgen (hier dus ziektewet en WAZO). Dat is wel lastig. UWV zal dit goed onderzoeken.

Zoals gezegd, het had zinvoller geweest om bezwaar te maken. Immers, je was het niet eens met de beoordeling.

Belangrijker voor jou is nu meer de vraag hoe je hier mee verder wilt gaan. Heb je al plannen om weer aan de slag te gaan na je bevallingsverlof/bevallingsperiode? Dat is uiteindelijk iets waar meer perspectief in zit.

Hoe dan ook, ik hoop dat je er verder mee kunt en ik wens je een goede zwangerschap en bevalling toe. Veel sterkte dus maar ook veel succes!

Groet,

Peter L.

hartelijk dank voor je uitleg,

Ik wilde heel duidelijk zijn, dat ik absoluut niet een uitkering probeer te krijgen,

ik zit gewoon in een dilemma, het feit is dat ik ben goedgekeurd 2 maanden terug al, ook mijn ziektewet is dus al 2 maanden geleden beeindigd omdat ik de 104 weken al vol heb zitten. ik was het er idd niet mee eens,maar ik heb geen bezwaar ingediend omdat ik dacht dat het toch geen nut zou hebben en ik zo moe ben van de zwangerschap dat ik eigenlijk al blij was het hele proces achter de rug gehad te hebben,

Ik heb me er toen bij neer gelegd dat ik gewoon maar de ww dagen zou gaan opnemen waar ik recht op heb, en uiteraard mezelf ondanks me klachten me te voldoen aan de verplichtingen in de ww,ookal weet ik dat je natuurlijk nooit een baan vind in die 16 dagen ww.

Dus begrijp me niet verkeerd , ik wilde dus koste wat het kost doorgaan, en aangezien ik na die 16 dagen ww (einde verzekering) ook binnen 10 weken zal bevallen, zal ik ook reht hebben op een wazo uitkering. Maar de vraag is dus stel ik ga ervoor zoals ik al zei en wil koste wat kost echt san me verplichtingen voldoen en t wordt me toch te veel, binnen die 16 dagen ww of in de wazo periode of er nog een recht is op een ziekte wet. niet bewust daar wil ik echter duidelijk in zijn... zoals ik al aangaf ik wil gewoon voorbereid zijn en weten wat ik kan verwachten in alle gevallen.

Want ik begrijp je antwoorden niet zo goed.

En nogmaals bezwaar is al niet meer mogelijk, zoals ik al zei, ik wilde me er maar bij neerleggen omdat ik dacht het zal vast geen zin hebben, ze zijn zo streng dat je niet zomaar in de wia komt.blijkbaar moet je echt invalide of iets zijn voor ze begrip hebben voor je situatie.
Dat is ook de reden dat ik dacht koste wat kost ww aanvragen en proberen door te gaan. Want blijkbaar vinden zij mij geschikt zo om te werken.

ik hoop dat je de situatie een beetje begrijpt.

alvast bedankt

Beste Chariss, ik begrijp je situatie heel goed. En ik begrijp ook je vragen.

Je hebt nu langer dan 2 maanden geen ziektewet meer. Je kunt je nu ziek melden in de WW. Je krijgt niet meteen een Ziektewetuitkering. Je recht op WW loopt normaal gesproken 13 weken door. In jouw geval maar die 16 dagen. Daarna heb je geen recht meer. Volgens mij val je dan in een regeling dat je dan wel een ziektewet zou kunnen krijgen. Dat is het vangnet waar ik het over had. Vanuit dat vangnet is er recht op WAZO.

Wat ook kan: een herbeoordeling voor de WIA aanvragen. Er kan dan recht op WIA bestaan. Je klachten moeten dan wel aantoonbaar erger worden.

Is het zo duidelijk voor jou?

Groet,
Peter

Reuze bedankt voor je antwoorden.

iK zal idd is kijken wat in mijn geval dus het beste is.
Ik had me er gewoon bij neergelegd. Achteraf mischien stom.

het is voor nu duidelijk reuze bedankt voor alle uitleg en begrip

grt

Beste Chariss, graag gedaan, en veel succes verder met de bevalling. Hoor graag hoe het verder is gegaan.

L
Leon_BOW 12-05-2014 10:32 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Deze topic is nu gesloten. Nieuwe reacties worden niet langer geaccepteerd.

L
Leon_BOW 12-05-2014 10:32 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Deze topic is nu gesloten. Nieuwe reacties worden niet langer geaccepteerd.