Ww na de ziektewet

Hallo, In april 2012 is er borstkanker bij geconstateerd en op 1 juni ben ik geopereerd.
tot en met de bestraling heb ik gewerkt, maar toe de chemo begon ging dat echt niet meer.
Op 17 november heeft mijn toenmalige baas mij ziek gemeld.
Per 31 december 2012 liep mijn contract af en is dus ook niet verlengd, ik heb sindsdien een ziektewet uitkering van het UWV.
Op 11 februari 2013 heb ik mijn heup gebroken door een val tijdens de laatste gladheid.
Het gaat inmiddels redelijk alhoewel de pen uit mijn heup aan het zakken is en ik dus nog een keer geopereerd moet worden, ook het lopen gaat slecht tot matig.
Daarbij komt dat ik nog steeds een energielek heb als restverschijnsel van de chemo , en dat kan nog een aantal jaren duren volgens de oncoloog.

Nu mijn vragen:

De ziektewetuitkering loopt tot 17 november 2014, daarna zal ik naar alle waarschijnlijkheid een WW uitkering moeten aanvragen.
Var de ene instantie hoor ik dat mijn WW uitkering 70% van mijn laatst genoten inkomen is (ziektewetuitkering) dat zou dus betekenen dat ik 70% van 70 % krijg.
Via de gemeente hoorde ik echter dat hier geen sprake van is en dat ik WW krijg over het salaris wat ik voor mijn ziektegeld uitkering kreeg.
Maar hoe zit het dan met de weken en jaren eis?
Telt de ziektewet uitkering mee voor de weken en/of jaren eis ?

Ik ben dan( als de ziektewetuitkering beƫindigd) 63 jaar en heb de laatste 20 jaar aan een stuk door gewerkt en dus ook een lang arbeidsverleden.
Kan iemand mij helderheid verschaffen? Het duurt nog even maar ik weet graag waar ik aan toe ben.

Vast dank.

Beste Ymko, welkom op het forum.

Je hebt veel meegemaakt met ziekte en er staat je nog wel een en ander te wachten. Je hebt vragen over de ww en de ziektewet. Ik zal ze hieronder voor je beantwoorden.

1. Je krijgt geen 70% van 70%. Je ziektewet is gebasseerd op je salaris, te weten daar 70% van. Voor de WW is dat precies hetzelfde: 70% van je laatstverdiende loon. De gemeente heeft het dus bij het juiste eind.
2. Voor de ziektewet wordt er niet gekeken naar weken of jareneis. Het enige wat voor ze telt is of je verzekerd bent. En dat is zo als je werkt of een werknemersuitkering van UWV (zoals WW) ontvangt.
3. Na de ziektewet kun je een WW-uitkering aanvragen. Dan wordt er wel gekeken naar de weken en jareneis. Daarvoor wordt gekeken naar dienstverband voordat je in de WW kwam. Met andere woorden: je verwacht zeer waarschijnlijk ook aan de weken en jaren-eis van de WW.

3. Ben je het eens met de betermelding? Want je kunt daar nog wel bezwaar tegen maken. Houd de termijn daarvoor goed in de gaten, die is korter dan normaal (binnen 2 weken). Afgaand op je klachten is het de vraag of de betermelding terecht is, maar dat kun jij beter dan ik beoordelen.
Kun je daar verder me?
Groet,
Peter L.

Beste Peter,

Hartelijk dank voor je antwoord, heb ik toch nog een vraag.
Als ik WW krijg van mijn laatst verdiende loon, wordt dan ook de weken en jaren eis voor die WW in de periode dat ik nog werkte als maatstaf gebruikt, want na 2 jaar ziektewet kom je natuurlijk niet aan de weken en karen eis.

En wat betreft die betermelding....heb ik Ć¼berhaupt nog een keuze. ik dacht dat je na 2 jaar geen recht meer had om in de ziektewet te blijven, dus wat is er voor alternatief....WIA dat is toch voor permanente afkeuring? en mocht ik daarin terecht komen, hoe wordt de uitkering berekend, is die net zo hoog of laag als de ziektewet uitkering of de WW of is die een stuk lager?

Vast bedankt maar weer.

Groet,
Yvonne.

Dag Yvonne,

Ja inderdaad, er wordt inderdaad gekeken naar de periode dat je nog werkte, want anders zou je niet voldoen aan de jaren-eis.

Je tweede vraag is wat lastiger te beantwoorden. Na 2 jaar ziektewet volgt inderdaad de WIA-beoordeling. Ben je al beoordeeld voor de WIA en niet arbeidsongeschikt verklaard? Dan kun je je alleen ziek melden als er sprake is van toename van klachten of nieuwe klachten. Daarnaast zal er dan ook een herbeoordeling moeten plaats vinden.Voor de WIA wordt er gekeken naar gekeken naar het bedrag dat je verdiende voordat je ziek werd. Je Ziektewet en WW zijn daar een afgeleide van. Hoe hoog de uitkering is hangt hoelang je arbeidsverleden is en op welke uitkering je recht hebt. (Er zijn er meerdere, zie ook verder het forum).

Kun je daar verder mee?

Groet,
Peter L.

Dank je wel Peter,

Ben een stuk geruster na alle eerdere berichten nota bene ook van UWV mensen.
Zelf denk ik dat er niet genoeg is om mij volledig af te keuren en dan neem ik aan dat ik deels in de WIA en deels in de WW moet.
Want als ik maar voor 35% wordt afgekeurd heb ik begrepen dat ik helemaal geen recht op de WIA heb en dat dit steeds in treden omhoog gaat.
Eigenlijk hoop ik dat als ik in het voorjaar wordt geopereerd ik in november weer een beetje aan de slag kan gaan, zelf nu vliegen de muren me af en toe aan.
Nogmaals dank ik kan er inderdaad wat mee.

Beste Yvonne, de WIA en de WW gaan niet samen in deze situatie. Je wordt beoordeeld voor de WIA. Ben je meer dan 35% arbeidsongeschikt? Dan heb je recht op een WIA-uitkering. Ben je minder dan 35% arbeidsongeschikt? Dan heb je recht op een WW-uitkering als je aan de voorwaarden daarvan voldoet.

Okay dus als ik 50% arbeidsongeschikt ben dan krijg ik toch een hele WIA inkomen (jaarsalaris laatst gewerkte jaar delen doo 261 daarna vermenigvuldigen met 21,75).

Ja, dat is juist.

Dank je wel Peter, ik heb dus niets te verliezen of het nu linksom of rechtsom gaat.
Hartelijke groet, Yvonne.

L
Leon_BOW 12-05-2014 10:32 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Deze topic is nu gesloten. Nieuwe reacties worden niet langer geaccepteerd.

L
Leon_BOW 12-05-2014 10:32 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Deze topic is nu gesloten. Nieuwe reacties worden niet langer geaccepteerd.