Wia uidnodiging

Hallo,

Via een bekende van mij , die mij aanraade mischien hier antwoord op mijn vragen te vinden en haar account wil ik u graag een vraag stellen, aangzien het me niet lukt om en eigen account aan te maken.

Ik heb 2 weken geleden een wia uitnodiging gehad en ben er geweest bij een verzekeringsarts,
allereerst ben ik er heel onzeker ervan, omdat er een vrouw bij zat die eigenlijk constant alleen maar aan het tikken was op de computer,ze was dus het hele gesprek aanwezig, werd er heel onzeker van omdat ze dat niet in de brief aangaven dat er iemand bij aanwezig zou zijn. Hij heeft me aan haar voorgesteld, ik ving iets op van medishe nog wat. Zo nerveus was ik dat ik het niet eens goed hoorde..Is dat altijd bij zo een gesprek, of is dit dus alleen bij mij het geval????

Daarna heb ik mijn hele verhaal gedaan, ik ben 4 maanden zwanger en mij ziektewet loopt bijna af.
Hij zat heel vaag te doen en zat maar te berekenen van ok nu ben je 4 maanden en straks kijg je wazo want daar heb je recht op, maar dan blijven tussende laatste ziektedag en de wazo nog 2 maanden, mischien kan je in die tijd de ww aanragen.en dus met de ww opvullen.

Ik had zoiets huh, waarom zit ik hier als ik de ww moet gaan aanvragen.
Vervolgens had ie het over dat ik alvast kan beginnen met solliciteren voor een baan, dat ik toch nergens wordt aangenomen met zo een buik. Ik zei maar maar wat gaat er nu dan gebeuren want was echt de weg kwijt ,en begreep even niet wat zijn punt precies was.want ik volg therapieen en fysio enz enz. en pscycholgie. en kan helemaal niet nu solliciteren aangezien ik in de ziektewet zit en niet voor niets de wia aanvraag.

Toen zei hij, dat wia heel ingewikkeld was, en dat ik minimaal 35% afgekeurd moet zijn wil ik in aanmerking komen voor een uitkering. en begon die ineens over dat ik heel mischien in de categorie 35% tot 80%zou vallen.

En dat ik nu eerst over een paar weken bij de arbeidsdeskundige moet komen. en dat HIJ bepaald of ik wordt afgekeurd zo ja voor hoeveel. KLOPT DIT??

Wat houdt dat in 35% to 80% afgekeurd worden???

Hoveel krijg ik dan betaald ofterwel hoe wordt mijn nieuwe uitkering dan berekend??

( Ik had voordat ik deze 2 jaar ziektewet kreeg een ww en daar weer voor had ik 40 uur gewerkt voor zeker een jaar).

En voor hoelang krijg ik zo een uitkering,mocht het zover komen???

Ik klapte namelijk helemaal dicht aangezien die eerst begon over solliciteren en ww aanvragen in die 2 maanden tussen mijn laatste ziektedag en wazo die in oktober in zou gaan. En daarna weer dat ik mischieeeen in de categorie 35 % tot 80 % zou kunnen vallen. Echter 2 verschillende dingen.

Ik weet niet eens wat ik nu van de arbeidsdeskundige moet verwachten. Ik klap namelijk elke keer dicht.

Ik ben er oprecht ziek van geworden. Die onzekerheid.

mvg Sanne

Beste Sanne,

Wat raar dat je geen account kunt aanmaken. Mogelijk heb je je aangemeld met een mailadres dat niet wordt geaccepteerd. We hebben in het verleden veel spam gehad. Dus controleer ik iedere aanmelding. Mogelijk heb ik je aanmelding gedeactiveerd. Als je mij via een PB (persoonlijk bericht) je mail adres doorgeeft kijk ik wat ik er nog aan kan doen, ok?

Dan je vragen.
Ja, er kan iemand bij het gesprek met de verzekeringsarts zitten.`Het is echter wel netjes als wordt aangegeven wat de reden is, en of je er mee akkoord gaat. Er zijn verschillende redenen mogelijk waarom zij er bij zat, maar het is voor mij nu gissen.
[quote]En dat ik nu eerst over een paar weken bij de arbeidsdeskundige moet komen. en dat HIJ bepaald of ik wordt afgekeurd zo ja voor hoeveel. KLOPT DIT??[/quote] ja, dat klopt. De arts maakt een overzicht van je beperkingen en mogelijkheden. Die komen in een functionele mogelijkheden lijst. Met die lijst gaat de arbeidsdeskundige nog kijken wat voor wek je kunt doen. En wat je ermee kunt verdienen. Het gaat niet om banen die je moet doen maar om te bepalen wat je nog kan doen. Het loon dat je met de banen kunt verdienen wordt vergeleken met het loon dat je eerst verdiende voor je in de WW kwam. Is er een verschil van meer dan 35%? Dan ben je arbeidsongeschikt en krijg je een WIA-uitkering.
[quote]Wat houdt dat in 35% to 80% afgekeurd worden???[/quote] Dat betekent dat je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent. Je krijgt dan wel een uitkering. Men gaat er wel vanuit dat je nog (gedeeltelijk) kan werken. Je krijgt alleen een WIA-uitkering. geen WW. Het recht op WW en arbeidsongeschiktheidsuitkering gaan samen.
[quote]Hoveel krijg ik dan betaald ofterwel hoe wordt mijn nieuwe uitkering dan berekend??[/quote] Hoeveel je krijgt is afhankelijk van hoelang je nog recht had op de WW toen je in de ziektewet kwam (let op: als je je ziek meldt in de WW loopt nog 13 weken je recht op WW door, pas daarna gaat de Ziektewetuitkering lopen. Je moet vanaf dat moment tellen.) Er zijn verschillende uitkeringen in de WIA: een uitkering voor mensen die volledig en duurzaam arebeidsongeschikt zijn (IVA), de loongerelateerde uitkering, de loonaanvullingsuitkering en de vervolguitkering. Ze hangen samen met je recht op WW en hoeveel je verdient. Een goede uitleg over deze uitkeirngen (in een handig overzicht lees je in de brochure http://winkel.weldergroep.nl/uitkeringen/p-1a/0042-a1.html van http://www.wijzermetwelder.nl/. Ik kan nu niet nagaan wat je zou krijgen. Ik raad je aan de brochure aan te schaffen. Daar kun je het zelf mee nagaan. De brochure kost je slechts €6,- inclusief verzenden.
[quote]En voor hoelang krijg ik zo een uitkering,mocht het zover komen???[/quote] Zolang je nog meer dan 35% arbeidsongeschikt bent krijg je een van bovenstaande uitkeringen.
[quote]Ik klapte namelijk helemaal dicht aangezien die eerst begon over solliciteren en ww aanvragen in die 2 maanden tussen mijn laatste ziektedag en wazo die in oktober in zou gaan. En daarna weer dat ik mischieeeen in de categorie 35 % tot 80 % zou kunnen vallen. Echter 2 verschillende dingen.[/quote] ja, dat snap ik. Zoals het er nu uitziet komt het er op neer dat je een WIA-uitkering gaat krijgen. Geen WW er naast dus. Je kunt wel werken dus moet je solliciteren. Na de 2 maanden kun je wel een WAZO krijgen naast de loongerelateerde uitkering van de WIA.
[quote]Ik weet niet eens wat ik nu van de arbeidsdeskundige moet verwachten. Ik klap namelijk elke keer dicht.[/quote] Dat snap ik. Je hebt dus een goede voorbereiding nodig. De eerder genoemde brochure helpt je er bij.

Kun je er zo verder mee?
Groet, Peter L.

Allereerst bedankt voor je goede en uitgebreide uitleg.

[quote]Hoveel krijg ik dan betaald ofterwel hoe wordt mijn nieuwe uitkering dan berekend??

[/quote] Hoeveel je krijgt is afhankelijk van hoelang je nog recht had op de WW toen je in de ziektewet kwam (let op: als je je ziek meldt in de WW loopt nog 13 weken je recht op WW door, pas daarna gaat de Ziektewetuitkering lopen. Je moet vanaf dat moment tellen.) Er zijn verschillende uitkeringen in de WIA: een uitkering voor mensen die volledig en duurzaam arebeidsongeschikt zijn (IVA), de loongerelateerde uitkering, de loonaanvullingsuitkering en de vervolguitkering. Ze hangen samen met je recht op WW en hoeveel je verdient. Een goede uitleg over deze uitkeirngen (in een handig overzicht lees je in de brochure http://winkel.weldergroep.nl/uitkeringen/p-1a/0042-a1.html van http://www.wijzermetwelder.nl/. Ik kan nu niet nagaan wat je zou krijgen. Ik raad je aan de brochure aan te schaffen. Daar kun je het zelf mee nagaan. De brochure kost je slechts €6,- inclusief verzenden.

Ik begrijp het stukje niet dat resterende ww te maken zou moeten hebben met hoe de wiauitkering-hoogte wordt berekend??

Ik zat voor de ziekte wet namelijk in de ww, waarvan nog iets van 5 weken resteerd als ik het goed heb ,ik heb me overigens niet in die ww ziekgemeld, ik heb me ww gestopt omdat me wazo destijds inging, en na de wazo ben ik in de ziektewet terrecht gekomen door bevallingsproblemen, die dus overigens over 2 maanden zal eindigen door 104 weken bereikt te hebben.

Ik hoop op dit stukje nog wat duidelijk heid.

Is het mischien stom, ik zat er zelfs aan te denken om de wia aanvraag in te trekken en me resterende ww op te vragen, omdat ik zo misselijk wordt tijdens dit soort afspraken, want het gesprek met de verzekeringsarts en zijn tikkende hulpje ben ik er alleen maar zenuwachtiger van.

Wat voor reden zou het kunnen zijn dat ze erbij zat?? Ze praate niet ,het was alleen getik en getik, het hele gesprek door.

Sorry hoor voor dit laatste stukje hoor,maar het heeft mij heel onzeker gemaakt dat ik bijna op het punt sta om de aanvraag in te trekken en gewoon me ww zal aanvragen.

Groetjes Sanne

Dag Sanne, ik heb even het bericht met alleen een . weggegooid, dat leest onprettig op een forum

Bedankt voor je aanvulling. Ik snap dat het ingewikkelde materie is. Dat is het voor mij ook nog steeds :) Ik ga in op je vragen:
[quote]Ik begrijp het stukje niet dat resterende ww te maken zou moeten hebben met hoe de wiauitkering-hoogte wordt berekend??[/quote] Niet zo zeer met de berekening als wel waar je straks recht op hebt. Je kunt dus 5 weken recht hebben op een loongerelateerde wia-uitkering en daarna recht hebben op een vervolguitkering. Dat laatste dus als je niet werkt of minder dan 50% verdient van je restverdiencapaciteit.
[quote]
Is het mischien stom, ik zat er zelfs aan te denken om de wia aanvraag in te trekken en me resterende ww op te vragen, omdat ik zo misselijk wordt tijdens dit soort afspraken, want het gesprek met de verzekeringsarts en zijn tikkende hulpje ben ik er alleen maar zenuwachtiger van.[/quote] De keuze is aan jou, maar ik zou het zelf geen verstandige keuze vinden. Je moet dan die 5 weklen alsnog solliciteren. Uiteraard ben je er dan wel van af. Maar stel dat je klachten langer duren. Of, wat zeker vaker voorkomt, je wordt nog een keer zwanger en je klachten verergeren. Dan zou je mogelijk op je WIA-uitkering kunnen terugvallen. Mijn advies is om het goed te overdenken. Zet alle voordelen op een rij, en alle nadelen en weeg tegen elkaar af.
[quote]Wat voor reden zou het kunnen zijn dat ze erbij zat?? Ze praate niet ,het was alleen getik en getik, het hele gesprek door.[/quote] Zoals ik al zei wordt het gissen. Misschien heeft deze arts klachten met zijn armen en tikt er iemand mee zodat hij kan focussen op gesprek. Of was het een stagiaire die bij een beoordeling zit en daarnaast notulen maakt. Of....Je komt er pas achter als je het vraagt. Dat kun je nog bij de arts zelf doen. Of navragen bij de arbeidsdeskundige straks.

groet,
Peter L.

Dank je wel voor alle uitleg.

Het is me nu duidelijk, nog alleen de vraag als ik strx dus de wia krijg, heb ik dan nog wel recht op me wazo?? Zo ja, hoe wordt deze berekend?? Aan de hand van de wia die ik dan zosals nu mischien voor de wazo krijg of de ziektewet die ik weer voor de wia kreeg?????

Als je deze vraag zou kunnen beantwoorden,graag!

Dan ben ik voorlopig goed ingelicht.!

Bedankt Sanne

Beste Sanne, bedankt voor je reactie. Als je een loongerelateerde uitkering van de Wia hebt krijg je inderdaad recht op een WAZO-uitkering. Ik denk dat ik niet helemaal duidelijk ben gewesr in mijn eerdere bericht. Je WIA wordt berekend aan de hand van je arbeidsverleden. Daarvoor wordt gekeken naar of je voorafgaand aan de eerste ziektedag 26 weken hebt gewerkt. Dat is zo, want je kreeg een WW-uitkering. Vervolgens wordt er naar je arbeidsverleden gekeken. Daarop wordt het aantal maanden dat je recht hebt op de loongerelateerde uitkering berekend. Omdat je recht hebt op de loongerelateerde uitkering heb je ook weer recht op de WAZO. De WAZO is 100% van je dagloon. (Dus hoger dan je WGA-uitkering). Het is gebaseerd op het loon dat je kreeg voordat je werkloos werd.

Groet,
Peter L.

Reuze bedankt Peter,

Het is dus NIET toch zo dat ookal heb ik nog 5 weken ww over dat ik dus ook nog maar 5 weken recht heb op een wia uitkering.? Als ik je laatste reactie goed lees. Dus het ligt aan me arbeidsverleden.?

Het id nu duidelijk.

Ik weet waar ik aan toe ben, ik laat wel weten hoe het gesprek is gegaan met de arbeids deskundige.

Groeten Sanne

Inderdaad Sanne.

L
Leon_BOW 12-05-2014 10:32 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Deze topic is nu gesloten. Nieuwe reacties worden niet langer geaccepteerd.

L
Leon_BOW 12-05-2014 10:32 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Deze topic is nu gesloten. Nieuwe reacties worden niet langer geaccepteerd.