Weer aan het werk, maar hoe?

Hallo,
Al vier jaar ben ik uit de arbeidsmarkt en in de tussen tijd is er al heleboel veranderd. Nu wil ik weer aan de slag maar ik weet niet hoe moet ik dat moet aanpakken? is een re-intgratie bureau een optie? Ik geloof zelf dat ik een opfris cursus zou nodig hebben maar ik weet ook niet welke cursus en welke richting en waar.

Ik heb hts-bouwkunde gedaan en heb 7 jaar bij een ingenieursbureau als bouwkundige tekenaar gewerkt.
Het zelfde werk gaan zoek is geen optie:
1- Ik heb echter 7 jaar met tegenzin als tekenaar gewerkt want ik kon dat niet goed genoeg.
2- Er is überhaupt weinig tot nihil vacaturen voor tekenaars.

Hoe kan ik me uit dit situatie er uit helpen?
alvast bedankt voor uw reacties.

Beste Farda, welkom op forum!

Je bent weer bezig met stappen te zetten op de arbeidsmarkt, maar je wilt eigenlijk niet meer je oude werk doen. Je wilt je graag orienteren op ander werk.

IK ga er vanuit dat je geen uitkering ontvangt. Dat betekent in dit geval dat je gemeente je verder zou moeten helpen met het vinden van werk. Er kunnen beroepskeuzetesten worden gedaan en mogelijk ook een aanbod om je aan het werk te helpen. Per gemeente is echter verschillend geregeld waaruit het aanbod voor mensen zonder uitkering uit bestaat. Vraag na bij je gemeente of bij je werkplein wat de mogelijkheden zijn.

Heb je een uitkering van de bijstand? Dan kun je ook bij de gemeente en het werkplein aankloppen voor hulp. Soms kan dat met een re-integratiebedrijf, ook hier is het weer afhankelijk van wat er is geregeld.

Heb je een uitkering van UWV? Dan kun je bij hen aankloppen voor re-integratie. Je kunt contact met je werkcoach of re-integratiecoach opnemen voor meer informatie. Mogelijk kunnen zij ook een re-integratiebedrijf inzetten als hulpmiddel. Wel is het zo dat de budgetten voor re-integratie behoorlijk laag zijn waardoor het lastig is om iets geregeld te krijgen.

Uiteraard kun je zelf ook een en ander doen:
1. ga voor je zelf na wat je zou kunnen en willen doen
2. ga na wat je er voor nodig hebt. Wat heb je al in huis? Waar heb je nog wat hulp bij nodig? Welke hulp is dat? Is dat op inhoud of heb je ondersteuning nodig om iets op te zetten of solliciteren/
3. ga in je netwerk na waar je zou kunnen werken, en kijk waar je zou kunnen solliciteren.
4. maak kenbaar in je netwerk dat je op zoek bent naar een baan. Veel mensen vinden juist een baan via hun netwerk.

Kun je er wat mee?

Groet,
Peter L.

Bedankt voor uw reactie.
In welke afdeling van de gemeente moet je zijn voor de vragen over werk?
Nee, inderdaad. Ik heb geen uitkering van gemeente en ook geen uitkering van UWV. En dus geen help bij het vinden van een nieuw baan. Dat vind ik minder goed geregeld t.o.v. mensen die wel een uitkring ontvangen.
Hoe goed kunnen re-integratie bureaus mensen naar een nieuw baan helpen? is het wel een aanraadde om bij zulke bureaus te aansluiten?
Eigenlijk wil ik weten wat d arbeidsmarkt op dit moment naar vraagt , hoe kom je daar achter?

Groeten,
farda

Beste Farda, het beste wat je even kunt doen is naar je plaatselijke werkplein gaan. http://www.internetwerkt.nl/werknl/werkpleinen/lees je welke bij jou in de buurt zit. Bij hen kun je met al je vragen terecht over werk, over re-integratiebedrijven etc.

Hoe een re-integratiebedrijf werkt is wisselend. Sommige hebben directe contacten met werkgevers en kunnen je snel bemiddelen naar een baan. Weer anderen gaan juist kijken wat je zou willen en hoe ze je kunnen helpen. Hoe dan ook, een re-integratiebedrijf heeft helaas niet een bak met vacatures die nog ingevuld moeten worden. Daarvoor kun je beter naar een uitzenbureau. Voor jouw vraag, die ook wel dicht ligt bij arbeidsmarktoriëntatie, kan ik mij voorstellen dat het Werkplein nog wel iets voor je kan doen. Vraag is wel of het Werkplein een re-integratiebedrijf inzet om je aan het werk te helpen. De gemeente mag zelf invullen hoe zij mensen zonder uitkering weer aan het werk willen helpen. Vraag dus op het Werkplein na hoe dat is geregeld.

Kun je daar wat mee?

Beste Farda,

Zelf heb ik in een soortgelijke situatie gezeten. Inmiddels ben ik 43 jaar en ben ik 2.5 jaar lang werkeloos geweest. Zelf vond ik het lastig om strategisch de banenmarkt weer op te gaan.
Ik heb daarom veel gehad aan een loopbaancoach. Concrete handvatten en tips hielpen mij bij het solliciteren waardoor ik on-the-job bijleerde.
Als je geïnteresseerd bent kijk dan even op gortcoaching.nl

Groet,

Freek

R
robgroot 10-05-2016 12:01 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Hoi,

Ik ben kortgeleden ook een jaar werkloos geweest. Dit had zo zijn redenen. Sinds kort heb ik weer een baan. Hiervoor heb ik onder andere gekeken naar hoe ik mijn CV op een leuke, uitnodigende manier kan weergeven. Ik kwam toen diverse artikelen tegen waaronder [deze][1]. Hierin wordt eigenlijk verteld dat een CV zijn langste tijd wel heeft gehad en wat je kunt doen om jezelf anders te positioneren in de arbeidsmarkt. Ook wordt er bijvoorbeeld verteld dat sociale netwerken een belangrijke rol kunnen spelen bij het sollicitatieproces. Misschien hebben jullie hier nog wat aan?

[1]: http://nl.visma.com/blog/CV