Loondienst, deel wia en zzp

Beste Lezer,

Sinds 4 jaar werk ik in loondienst voor 27 uur en sinds 2 jaar ben ik ziek. In september krijg ik vermoedelijk mijn wia uitkering voor 40 %. Dit zal neerkomen op zo'n 400 Euro.

Ik heb een onvoorspelbare chronische aandoening waarde ik nooit weet of ik morgen kan werken. Soms op de dag zelf is het nog de vraag. Gebleken is dat 17 uur haalbaar is.

Naast de 17 uur kan ik op goede momenten wat extra doen. Ik deed af en toe wat vrijwillig maar wil eigenlijk tegelijk met de start van mijn wia ook als zzper aan de slag. Mag dat?

Wat zijn de regels en waar moet ik op letten?

Voor 2016 zou ik de kosten tegen de verdiensten weg kunnen strepen. Dus er is geen belastbaar inkomen. Hoe wordt daar naar gekeken?

Alvastndank voor een antwoord.

Eline

U
uwvwebcare 17-06-2016 08:40 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Beste Eline,

Wat goed dat je nadenkt over mogelijkheden om toch werkzaam te blijven na twee jaar ziek te zijn.
Je wilt graag weten waar je op moet letten als je zzp’er wordt tijdens de start van de WIA.

Als je gaat werken als zelfstandige, dan moet je hiervoor eerst toestemming vragen. Je kunt dit al bespreken bij de gesprekken die je krijgt voor de beoordeling van de WIA.
UWV zal aan je vragen om een schatting te maken van de inkomsten die je hebt. Hierbij wordt inderdaad gekeken naar je verwachte winst. Als je verwacht het eerste jaar nog geen inkomsten te krijgen vanuit je werkzaamheden dan kun je dit ook aangeven. Geef het wel zo spoedig mogelijk aan ons door als je toch winst maakt. Wij kijken dan of de uitkering aangepast moet worden. Dit doen we om te voorkomen dat je aan het eind van het jaar terug moet betalen
Wij betalen de uitkering namelijk als een voorschot. En aan het eind van het kalenderjaar krijgen wij gegevens van de Belastingdienst. Wij verrekenen die gegevens en eventuele winst dan met je uitkering.

Je arbeidsongeschiktheidspercentage verandert niet meteen. UWV beoordeelt je arbeidsongeschiktheid opnieuw als je 5 jaar als zelfstandige hebt gewerkt. Dan wordt je arbeidsongeschiktheidspercentage aangepast aan het werk en inkomsten als zelfstandige.
Stop je met je werkzaamheden als zelfstandige? Dan krijg je weer je oude uitkering.

Ik wens je veel succes.

Actuele informatie over starten als zelfstandige naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering vind je [hier][1].

Met vriendelijke groet,

Mariël
UWV Webcare Team
www.uwv.nl/webcare

[1]: http://bit.ly/1KfBLqf