IVA & ZZP: winst en Inkomstenbelasting

Hoi,

Het hele internet afgestruind op zoek naar antwoord op het volgende issue.
Ik wil als ZZP-er wat gaan doen, vanuit huis. Heb IVA uitkering. Van elke euro die je bijverdient, neemt het uwv 70% af. Als je baantje met een vast salaris hebt is dat simpel: je geeft het op aan uwv en zij verrekenen alles.
Maar je winst kun je pas in april doorgeven via de belasting, lees ik, en dan komt nu mijn issue: het lijkt er op dat ik dan belasting ga betalen over geld dat ik helemaal niet ontvang, want dat lever ik in bij het uwv.

Voorbeeld:
Stel ik heb 1000 euro winst gemaakt. Dan zegt de belasting: mag ik even belasting heffen over die 1000,-. In mijn geval hou ik dan ca 600 euro van de winst over (mijn bijverdiensten vallen in de hoogste schaal van 42%). Alles nog ok.
Maar dan zegt het uwv daarna: o, u hebt 1000 winst gemaakt, mogen wij even 70% van u terughebben? Of neemt het UWV die 600 als basis en hou ik daar dan 180 euro van over?
Da's raar, want ik heb net IB afgedragen over 1000!

Wie weet hoe dit werkt? v

Dag Ilonka, duidelijke vraag. Ik zal UWV-webcare vragen om een reactie.

UWV Webcare 24-05-2018 16:30 X Ongepaste reactie? Waarschuw onze moderator

Hallo Ilonka,

Goed dat je overweegt om, naast je IVA, te starten als zelfstandige.
Je vraagt je nu af hoe UWV de inkomsten be- en verrekend met de uitkering.

Als je inkomsten hebt naast de IVA uitkering dan is 30% van de inkomsten vrijgesteld. Werken naast de uitkering is dan lonend,

Als je gaat werken als zelfstandige dan geef je dat door via een wijziginsformulier: https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/doorgeven-wijzigingen-wia-wao-waz-wajong-uitkering.aspx
De IVA uitkering zal dan op voorschot uitbetaald worden.
Als de jaarcijfers vanuit de Belastingdienst bekend zijn, wordt de definitieve uitkering vastgesteld. .
We verrekenen dan de belastbare winst uit onderneming (voor de ondernemersaftrek en de MKB-vrijstelling als hier sprake van is) . Het korten van deze inkomsten kan pas nadat de Belastingdienst de aanslag inkomstenbelasting heeft vastgesteld.

Onder 'inkomsten' vallen volgens de wet:

  • belastbare winst
  • ondernemersaftrek (indien van toepassing)
  • mkb-winstvrijstelling (indien van toepassing)

Het kan zijn dat jouw winst negatief is, of gelijk is met de kosten die je maakte. Er zijn dan geen inkomsten.

Heb je in dezelfde situatie gebruik gemaakt van de ondernemersaftrek of mkb-winstvrijstelling? Dan zou je daarmee jouw verlies kunnen compenseren, dat zijn inkomsten die wel van je uitkering worden verrekend.

Ik wens je veel succes met de plannen.

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam